Categories: Flash

Atracţii culturale şi istorice în Bratislava

Bratislava, capitala Slovaciei, dispune de o locaţie unică, având ca vecini pe Ungaria în sud şi pe Austria în vest, Viena aflându-se la doar o oră de mers cu maşina. Aceste oraşe sunt cele mai apropiate capitale din lume. Bratislava este un oraş cosmopolit şi cel mai bun punct de plecare în explorarea Europei. Să descoperim împreună atracţiile culturale şi istorice pe care acest oraş le are de oferit:
1. Palatul Primatului
În prezent sediul primarului, Palatul Primatului este un palat în stil neoclasic în Oraşul Vechi. Cea mai faimoasă cameră a sa, Sala Oglinzilor, a fost creată prin conectarea mai multor camere cu oglinzi şi covoare din damasc. Mai mult decât atât, palatul este deschis pentru vizitatori. În prezent, găzduieşte o mare parte din colecţia de artă a oraşului.
2. Castelul Bratislava
Castelul Bratislava este un obiectiv ce atrage turişti din toate colţurile lumii. Castelul datează din epoca fierului, în jurul anilor 500 – 600 î. Hr. Clădirile au elemente arhitecturale gotice, renascentiste şi ale stilului baroc. Aici puteţi vizita sala trezoreriei, sala cavalerilor, o expoziţie permanentă şi galeria castelului.
3. Catedrala St. Martin
Impresionanta catedrală gotică a servit ca loc de încoronare pentru 11 regi şi 8 regine între anii 1563 şi 1830. Interiorul are o lungime de 70 m, o lăţime de 23 metri şi 3 nave. Turnul de 85 m înălţime a servit iniţial ca fortificaţie pentru oraş, aflându-se între zidurile de apărare. Se pot vizita criptele subterane şi colecţiile din trezoreria bisericii.
4. Biserica Albastră
Cunoscută oficial că Biserica Sf. Elisabeta a Ungariei, această superbă biserică albastră este o piesă extravagantă a arhitecturii Art Nouveau. Atracţia este vizitată de mulţi turişti străini, care adeseori o descriu ca o bomboană colorată sau un basm, datorită interiorului şi exteriorului vopsit în mai multe nuanţe de albastru.
5. Teatrul Naţional Slovac
Teatrul Naţional Slovac a fost construit în stil neo-renascentist în 1885 – 1886 în timpul Monarhiei Austro – Ungare. Clădirea a fost sediul Teatrului Naţional din anul 1920, dar astăzi se foloseşte pentru opera şi ansambluri de balet. A fost restaurată în anul 1980, când i-a fost adăugată o nouă clădire complexului. În faţa acestei frumoase clădiri galbene, se afla o fântână reprezentându-l pe Ganymede adus de un vultur la Olympus pentru a-l servi pe Zeus. Ca recompensă acesta obţine tinereţea eternă, care se observă şi astăzi pe faţa băiatului.
6. Vechea Primărie
Amplasată în Old Town Square, Vechea Primărie este un complex de clădiri din secolul XIV, fiind cea mai veche primărie din Slovacia. Dacă urcaţi pe scările turnului, veţi avea o privelişte asupra pieţei şi a curţii interioare. Cel mai frumos muzeu slovac face parte din clădire şi îl puteţi vizita dacă doriţi să aflaţi mai multe despre istoria oraşului. Din 1370 până în 1850, unele camere au avut rol de temniţe, instrumentele de tortură amintind de suferinţele deţinuţilor.
7. Piaţa Veche
Situată în inima oraşului Bratislava, Old Town Square este cea mai cunoscută piaţă din oraş. Mai mult decât atât, aici se afla un important obiectiv turistic – fântâna Roland. Construcţia fântânii a fost comandată de Maximilian al II-lea, regele Ungariei Regale, în anul 1572, cu scopul de a furniza apă pentru populaţie. Acum, vizitatorii pot admira statuia lui în partea de sus a fântânii.
8. Podul Novy Most
La 95 m deasupra pământului se înalţă Podul Nou (Novy Most), al cărui turn oferă cea mai frumoasă privelişte a oraşului. O altă panoramă deosebită asupra Bratislavei se poate admira din Turnul Televiziunii, situat aproape de centru. Podul trece peste Dunăre şi este cel mai lung pod suspendat, având un pilon şi un cablu. Pentru o panoramă unică asupra oraşului, trebuie să mergeţi la restaurantul OZN – o atracţie specială în formă de farfurie zburătoare, situat pe stâlpul podului. Puteţi lua prânzul sau cina aici sau puteţi achita o taxă pentru a admira oraşul de la înălţime.

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

1 minut ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

3 minute ago

Masă zilnică gratuită pentru copiii din Vețel

Magdalena Șerban Potrivit Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului agriculturii şi dezvol­tării rurale nr. 3.840/81/2024…

25 de minute ago

Orăștioara de Sus: drumuri bune, din finanțări câștigate pe diferite axe și fibră optică pentru o acoperire extinsă

Magdalena Șerban Fiecare primar se organizează ad­mi­nistrativ în funcție de carac­te­ris­ticile și nevoile comunității pe…

25 de minute ago

În câteva zile, Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului devean va fi dată în folosință

Așteptarea va lua sfârșit în scurt timp. Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean…

o oră ago

Stabilitatea politică la guvernare aduce stabilitate în România

Stabilitatea politică la guvernare aduce stabilitate în economie și un risc redus de instabilitate socială…

o oră ago