Categories: Eveniment

Şase turişti au fost salvaţi în Masivul Retezat

 

 

 O echipă formată din cinci salvamontişti hunedoreni şi din jandarmi montani a intervenit în cursul nopţii de joi spre vineri pentru salvarea unui grup format din şase turişti din Drobeta Turnu Severin, rătăciţi pe un traseu din Masivul Retezat.

Grupul a plecat joi dimineaţa de la Cabana Pietrele cu intenţia de a ajunge la vârful Peleaga, dar a fost surprins de ceaţă şi, la un moment dat, s-a orientat greşit pe traseu. Turiştii au ajuns astfel în zona Culmii Lănciţa, într-un loc foarte bogat în jenpeni.

După ce au solicitat ajutor, salvamontiştii le-au indicat să folosească aplicaţia gratuită Salvamont-Vodafone pentru telefoanele mobile, astfel încât au putut fi localizaţi pe munte după coordonatele GPS.

„Turiştii au încărcat aplicaţia Salvamont şi astfel locul în care se aflau a fost identificat imediat. I-am instruit pe turişti să facă focul, să rămână acolo şi să comunice cu echipa care a plecat în ajutorul lor. Salvamontiştii i-au găsit pe turişti în stare de hipotermie, epuizaţi fizic şi în stare de şoc. După ce au fost stabilizaţi din punct de vedere al temperaturii, cu toţii au fost transportaţi în localitatea Hobiţa”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit comunicatului jandarmilor, joi, la ora 19.45 efective din cadrul Postului Montan Jandarmi Nucşoara au fost solicitate prin S.N.A.U 112, pentru căutarea a şase persoane rătăcite în zona Culmea Lănciţa  din Munţii Retezat. A fost constituită o echipă de căutare salvare care a pornit în jurul orelor 20.30 în zona menţionată mai sus.

Ajunsă în zona Balea echipa de căutare salvare a jandarmilor hunedoreni s-a întâlnit cu echipa Salvamont Hunedoara formată din cinci  salvatori montani, iar de acolo s-a început căutarea pedestră, în zona indicată de aplicația Salvamont-Vodafone, pe care salvatorii montani le-au sugerat să o instaleze pentru o localizare precisă a persoanelor rătăcite.

În jurul orelor 01.00 în Poiana Lănciţa au fost reperate vocal persoanele rătăcite, deoarece condiţiile meteo erau nevaforabile. În jurul orelor 01.40 după deplasarea prin jneapăn foarte des s-a ajuns la cele şase persoane cărora le-a fost făcută o evaluare medicală preliminară, au fost hidratați şi stabilizați termodinamic cu folii termoizolante deoarece prezentau semne de hipotermie. Apoi a început deplasarea spre zona Baleia, iar pe durata acesteia la două femei din grup li s-a făcut rău, motiv pentru care  s-a solicitat ambulanţa.

Ajunşi în satul Hobiţa cele două femei au fost preluate de Ambulanţa Haţeg unde au primit îngrijirile medicale necesare, ca apoi să fie transportate la Spitalul Haţeg. (Alice Brandisz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago