Categories: Sport

Revanşă pentru o calificare perfectă

Ciprian Marinuţ

Naţionala de futsal a României, cu trei jucători de la Autobergamo Deva în prima linie, se va duela cu Ucraina pentru ocuparea primului loc în grupa A la „Euro 2014” care are loc în Belgia. Meciul programat azi de la ora 19.30 va fi în direct pe Eurosport, iar un succes al tricolorilor ar însemna o dulce revanşă după eliminarea cu cântec suferită în faţa ucrainienilor la barajul pentru Campionatul Mondial „Brazilia 2013”.
Îşi aleg adversarii
Marea miză a meciului cu Ucraina este evitarea câştigătoarei grupei B în sferturile de finală, întrucât în mod normal, România şi Ucraina vor ocupa primele două locuri în grupa A şi vor urca umăr la umăr în faza eliminatorie a turneului. Dincolo de acumularea unui punctaj perfect şi evitarea unui adversar foarte puternic (cel mai probabil Rusia), tricolorii îşi doresc revanşa în faţa Ucrainei, întrucât „galben-albaştrii” ne-au eliminat la barajul pentru Campionatul Mondial  „Brazilia 2013”, după o dublă cu cântec. Tricolorii au pierdut acasă, cu 4-0, apoi în deplasare au condus cu 4-1, şi au avut un henţ în careu, dar arbitrii s-au făcut că nu l-au văzut.
Naţionala de futsal a României a mai jucat în etapa sferturilor de finală la Campionatul European în 2012, însă acum, are şansa de a câştiga grupa şi a depăşi această performanţă. Ultimul joc al grupei A, din care mai face parte Belgia, va avea loc sâmbătă 1 februarie, între Ucraina şi Belgia (ora 21,45 în România). Din fiecare grupă, primele două echipe se califică în sferturile de finală. Jocurile din faza sferturilor de finală se vor disputa după sistemul de împerechere 1A-2B şi 2A-1B, respectiv 1C-2D şi 2C-1D. Cel mai probabil, pe primele două locuri în grupa B vor fi Rusia şi Portugalia.
Devenii au făcut show în primul meci
Cei trei jucători ai echipei Autobergamo Deva, titulari în naţionala de futsal a României, au marcat patru din cele şase goluri ale tricolorilor în meciul de debut la Campionatul European „Belgia 2014”, câştigat marţi seara cu 6-1 (2-0) contra echipei ţării gazdă. Florin Matei a fost omul meciului, reuşind o dublă, căpitanul Robert Lupu a marcat şi el un gol, iar eroul serii a fost portarul Vlad Iancu, care a marcat din poartă în poartă. Calificaţi pentru a treia oară la turneul continental, „tricolorii” au predat lecţii de futsal echipei Belgiei, ajunsă la „Euro 2014”, doar pentru că era ţara gazdă a competiţiei. Mai tehnici, mai experimentaţi şi cu o tactică inteligentă şi  vicleană, tricolorii s-au impus categoric cu 6-1 (2-0). Ca de obicei, între cei mai buni de pe teren au fost şi cei trei jucători de la Autobergamo Deva: Florin Matei, Robert Lupu şi portarul Vlad Iancu. România a deschis scorul prin Răducu (min. 4), iar Florin Matei (min. 15) a stabilit diferenţa de la pauză la 2-0. Robert Lupu (min. 23) a majorat avantajul românilor la 3-0, după care Rahou (24) a marcat golul de onoare al belgienilor. Echipa ţării gazdă a mai avut un gol anulat, după care tricolorii s-au dezlănţuit. Şotârcă (min. 33) a dus avantajul României la 4-1, iar belgienii au jucat riscant, cu portar înaintaş. Riscul asumat a fost taxat de portarul devean Vlad Iancu (min. 36), care a reuşit să marcheze cu un vole din propriul careu în poarta goală a belgienilor. Pe final, Rahou (min. 38) a încasat cartonaşul roşu, iar România a profitat de superioritatea numerică prin Florin Matei, care a marcat golul de 6-1, după  combinaţie de manual. România a jucat în februarie 2013 două meciuri amicale cu Belgia, ambele la Călăraşi, câştigând cu 4-3 (2-3) şi 5-2 (1-2). La startul EURO 2014, s-au aliniat 12 echipe, care au fost repartizate în patru grupe de câte trei combatante: Grupa A: Belgia, Ucraina, România; Grupa B: Rusia, Portugalia, Olanda; Grupa C: Italia, Azerbaijan, Slovenia; Grupa D: Spania, Republica Cehă, Croaţia. Lotul României: portari: Andrei Grigoraş (Spicom Sf. Gheorghe), Vlad Iancu (Autobergamo Deva); jucători de câmp: Ion Al-Ioani (City’Us Târgu Mureş), Cosmin Gherman (City’Us Târgu Mureş), Florin Ignat (City’Us Târgu Mureş), Robert Lupu (Autobergamo Deva), Szabolcs Manya (FK Odorheiu Secuiesc), Cristian Matei (Autobergamo Deva), Robert Matei (Autobergamo Deva), Emil Răducu (FC Balzan – Malta), Marian Şotârcă (Dunărea Călăraşi), Dumitru Stoica (City’Us Târgu Mureş), Laszlo Szocs (City’Us Târgu Mureş). Antrenor: Nelu Stancea.

MesagerulHunedorean