Sume jenante pentru alocaţiile de hrană. Mâncarea zilnicã a sãracului, redusã cu 33 la sutã

  Volodia Macovei

Aleşii locali din Deva au decis care vor fi alocaţiile de hrană pentru beneficiarii serviciilor oferite de cantina de ajutor social şi noul adăpost pe timp de noapte. Deşi sumele prevăzute sunt extrem de mici, dacă e să luăm în calcul preţurile la alimente, există şi situaţii mult mai jenante decât în cazul celor două servicii sociale.

Necăjiţii, puşi la regim
În fapt, noua decizie a consilierilor locali înlocuieşte o hotărâre din 9 ianuarie 2012, prin care se stabilea nivelul alocaţiei de hrană pentru beneficiarii cantinei de ajutor social şi cel al cheltuielilor de regie pentru un asistat social. Conform HCL nr. 4 din 2012, alocaţia de hrană pentru o persoană care primea de mâncare la cantina de ajutor social era de 9 lei pe zi, iar cheltuielile de regie de 4 lei pe asistat social.
Acum, în 2014, aleşii locali deveni au decis să folosească prevederile unei Hotărâri de Guvern din anul 2008, încă în vigoare, pentru a diminua la limita inferioară nivelul alocaţiei de hrană pentru cei care apelează la cantina de ajutor social, respectiv de la 9 lei la 6 lei pe zi de persoană. Trebuie precizat că HG 421/2008 nu impune folosirea valorii minime de 6 lei, orice majorare fiind la latitudinea consiliului local.

Mâncare de 5 lei pe zi
Un alt serviciu social, care a fost înfiinţat în anul 2013, este adăpostul de urgenţă pe timp de noapte. Acesta are o capacitate de 30 de locuri şi oferă beneficiarilor două mese gratuite, cina şi micul dejun. Ei bine, cei care apelează la serviciile acestui adăpost par mai norocoşi, alocaţia zilnică de hrană fiind de 8,3 lei pe zi de persoană. Oricum am calcula valoarea în alimente a alocaţiei pentru o zi de hrană, fie ea 6 lei sau 8,3 lei, nu prea iese nici măcar de o masă cât de cât consistentă.
Dar nu numai serviciile sociale au această problemă, ceea ce nu e de mirare, în condiţiile în care alocările de hrană în diverse instituţii nu au fost schimbate de peste cinci ani. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, bolnavii nu sunt mai norocoşi decât asistaţii social. Astfel, pentru marea majoritate a celor internaţi, pentru care alimentaţia este una din condiţiile vindecării, alocaţia de hrană pe o zi este de 8,7 lei, trei mese. Doar bolnavii de diabet şi cei de la pneumologie au o alocaţie ceva mai mare, de 11,9 lei pe zi.
Numai că există şi un nivel de alocaţie de hrană ce bate recordul: cel de la penitenciare. Astfel, la Penitenciarul Bârcea Mare, alocaţia zilnică de hrană pentru un deţinut este de aproximativ 5,5 lei.
Mai în glumă, mai în serios, o informaţie reconfortantă pentru asistaţi social, bolnavi şi deţinuţi ar putea fi aceea că, totuşi, câinii fără stăpân, de la adăpost, au o alocaţie zilnică de hrană de doar 1,5 lei.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • cand mi-au luat mie contractul in 2012 pe motivul asta l-au luat ca e prea mare suma pe zi ,suma de 9 lei plus regie 4,5 lei1spunea domnul primar pe vremea aceea ca,cu banii astia mananci o zi la mamaia :)))))!probabil ca un an si ceva au uitat sa scada cheltuielile,doar trebuia cineva sa isi umple buzunarele din banii statului!

  • daaaaaa. sa moara excrocul de litera in puscarie si restul sifoanelor. litera ti-ai luat vaselina, ca te asteapta bulangii. ha ha ha

Recent Posts

A cucerit Everestul!

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, a cucerit vârful Everest (8.848 m), potrivit unui anunţ făcut…

o zi ago

Cum să alegi ochelarii de soare vara aceasta

Fie că vorbim de ochelari de soare pentru bărbați sau femei, aceștia sunt mai mult…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

2 zile ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

2 zile ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

2 zile ago