Categories: Comunitate

Recoltarea brazilor de Crăciun, făcută cu măsură

Magdalena Şerban

Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, Direcţia Silvică Hunedoara recoltează din suprafeţele administrate şi pepinierele proprii, 1.000 de pomi de Crăciun, din speciile brad, molid şi Douglas.
Doar 200 de bucăţi vândute la liber
Hunedorenii pot cumpăra brazi naturali începând cu 20 de lei bucata, de până la 1,30 m înălţime. Cei cu o înălţime cuprinsă între 1,30 şi 2 m costă 25 de lei bucata, iar cei între 2 şi 3 m înălţime au preţul de 30 de lei bucata. Dacă tarifele la brazi sunt considerate prea mari pentru buzunarele de rând, se poate opta pentru molid, al cărui preţ este de 10, 15, respectiv 20 de lei, pe aceleaşi categorii de înălţime ca şi bradul. Exemplarele din specia Douglas se oferă doar la înălţimi de peste 1,70 m şi au un preţ fix de 20 de lei. “Din cele 1.000 de bucăţi, 500 sunt destinate personalului silvic şi pensionarilor din branşă (conform contractului colectiv de muncă în vigoare), 300 de bucăţi vor constitui sponsorizări către instituţiile şi firmele care au colaborări cu Direcţia Silvică Hunedoara, precum şi către şcoli, spitale, grădiniţe, azile de bătrâni, orfelinate, cămine etc, rămânând pentru vânzarea propriu-zisă 200 de bucăţi. Comparativ cu iarna trecută, suntem pe acelaşi palier din punct de vedere al cantităţii totale recoltate. Comercializarea se va face prin intermediul ocoalelor silvice, începând cu prima decadă a lunii decembrie”, a precizat Emil Ignat, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.
De preferat, variantele alternative
Pomul de Crăciun este un puternic simbol al sărbătorilor de iarnă, iar din acest motiv, multă lume nu concepe ca în seara de colinde să nu pâlpâie luminiţele şi să nu miroasă a cetină de brad. Trecerea anilor a însemnat şi găsirea unor variante alternative recoltării arborilor, pentru ca aceştia să-şi poată continua ciclul vieţii, după cum i-a înzestrat natura. “Nu ne propunem să facem o afacere, scoţând profituri notabile din vânzarea brazilor, ci am fi bucuroşi ca lumea să înţeleagă că ar fi mai bine să-şi achiziţioneze pomi de Crăciun ecologici sau în varianta cu ghiveci sau cu balot la rădăcină, pentru a putea fi crescuţi şi replantaţi ulterior (în primăvară). În felul acesta, s-ar putea salva un număr impresionant de arbori în devenire. Trebuie să ţinem cont că este nevoie să treacă 12-15 ani, ca un arbore să crească şi să ajungă la nivelul unui pom apt pentru sărbători (1,70 m)”, a fost mesajul transmis de Emil Ignat, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

12 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

12 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

12 ore ago