Categories: Comunitate

Râu de Mori: investiţii cu mari sacrificii

 

    Mulţi primari speră ca rectificarea bugetară anunţată de guvernanţi să producă o minune în ce priveşte visteriile locale. Unora nu le ajung banii de salarii şi utilităţi până la finele anului, iar altora, aşa cum e cazul celui din Râu de Mori, nu le sunt suficienţi pentru a asigura cota parte necesară proiectelor de investiţii aflate deja în derulare.
„Doleanţa noastră majoră o reprezintă banii pentru cofinanţarea investiţiilor câştigate cu precădere prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Funcţionarea ne este asigurată, nu sunt necazuri la acest capitol. Având multe proiecte, există şi parte financiară ce trebuie acoperită. Aici mă refer la consultanţă, dirigenţie de şantier, avize etc. Momentan, nu avem posibilitatea să achităm toate acestea. Am estimat un necesar de 400.000-500.000 de lei. De atât ar fi nevoie. Concret, cele cinci proiecte prin PNDL au o valoare investiţională de 42.000.000 de lei. Ca să dau un exemplu de cheltuieli, am plătit taxe la stat în cuantum de circa 200.000 de lei doar în anul acesta. Peste 100.000 de lei ne-a costat doar scoaterea din circuitul forestier a 3.700 de metri pătraţi pentru proiectul de captare, tratare şi aducţiune cu apă potabilă, fiind nevoiţi să-i achităm Gărzii Forestiere, în condiţiile în care pădurea ne aparţine. Coeficientul dat la Inspecţia în Construcţii e alt of. Şi lista continuă. Dacă nu am fi plătit la stat, aproape ne-am fi descurcat cu fondurile pe care le avem”, susţine Niculiţă Mang (foto), primarul comunei Râu de Mori.
Acesta a mai spus că este adevărat că există şi comune mici, fără venituri sau cu venituri pe măsură, dar pleiada taxelor puse în spinarea administraţiilor locale ar trebui revizuită, depăşind orice urmă de logică. „Dacă avem venituri proprii mari nu înseamnă că trebuie să ni se ia pielea de pe noi. Aşa, te descurajează să mai faci proiecte şi să te chinui să le câştigi, apoi să baţi pe la toate uşile posibile pentru avizare, în paralel gândindu-te de unde scoţi banii de care ai lipsă”, a adăugat primarul.(Magdalena Şerban)

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

12 ore ago