Categories: Comunitate

O nouă acţiune de donare de sânge la spitalul din Brad

 

     Săptămâna trecută, la Spitalul Municipal Brad, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Hunedoara, s-a desfăşurat o nouă acţiune de donare de sânge. S-au prezentat peste 70 de posibili donatori, dintre care au fost acceptaţi 63.
„Acţiunea a avut loc în cadrul Policlinicii, mai exact în cabinetul de Chirurgie. Ca de fiecare dată, a fost prezentă doamna doctor Victoria Hălmagiu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Hunedoara, fiind făcute consultaţii de specialitate şi recoltările propriu-zise. Au fost aduse trei aparate de la Centru. Este o nevoie acută de sânge la nivel de judeţ, motiv pentru care orice sprijin este binevenit. De regulă, în ce ne priveşte, sunt organizate astfel de demersuri trimestrial, dar când situaţia o cere, respectiv când nu mai există stocuri sau sunt pe terminate, ne mobilizăm”, a arătat Ioan Cobori (foto), managerul Spitalului Municipal Brad.
Potrivit acestuia, cu patru ani în urmă, la preluarea funcţiei, în zonă se înregistrau doar circa 15 donatori eligibili, însă campania de conştientizare susţinută pe reţelele de socializare şi promovarea sub formă de afişe au dat rezultate. De amintit că o persoană este considerată aptă pentru a dona sânge doar dacă îndeplineşte mai multe condiţii: vârsta să fie cuprinsă în intervalul 18-60 de ani, să aibă o greutate de peste 50 de kilograme, puls regulat, tensiune arterială normală, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie ori menstruală, să nu se urmeze tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice şi endocrine. De asemenea, nu trebuie să se fi confruntat în trecut sau să aibă în prezent hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii sau cancer.(Magdalena Şerban)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago