Râu de Mori: apă, canalizare şi drumuri modernizate

Magdalena Şerban

Mulţi primari au sperat ca rectificarea buget­ară să producă o minune în ce priveşte visteriile locale, unora neajungându-le banii de salarii şi utilităţi până la finele anului, iar altora, aşa cum e cazul celui din Râu de Mori, ar trebui să le asigure cotele-părţi necesare proiectelor de investiţii aflate deja în derulare. Doar prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) sunt cinci la număr.
„Cu bani de la bugetul local, lucrăm la as­fal­tarea drumurilor din şase sate aparţ­i­nă­toare (Suseni, Râu de Mori, Ostrovel, Brazi, Valea Dâljii şi Unciuc), afectate pe urma introducereii reţelei de canalizare. Asfaltăm pe străzile pe care s-au făcut deja racor­durile la fiecare gospodărie, atât pentru reţeaua de apă, cât şi pentru cea de canal. În mod normal, trebuiau reparate doar acele porţiuni afectate de lucrări, dar am decis să facem un act adiţional pentru circa cinci kilo­metri de drumuri prin care să ne asumăm asfaltarea întregii suprafeţe. Nu am vrut să facem cârpeli, când treci cu maşina să ai im­presia că eşti călare. Proiectul de canalizare este realizat în jur la 80 la sută, fiind câştigat pe axă guvernamentală, prin PNDL, iar bene­ficiari sunt peste 1.100 de cetăţeni. Implică reţea nouă, iar racordarea s-a făcut tot în cadrul acestui program. Este un program investiţional mare şi cu importanţă majoră pentru populaţie. Nefiind introdusă canali­zarea, oamenii se foloseau de fose septice. Cred că peste 70-80 la sută din gospodării deţin baie. Prin PNDL mai avem captare, tra­tare şi aducţiune apă potabilă din zona Rîuşor (de la pârtia de schi) pentru alimen­tarea cu apă a comunei Rîu de Mori, apoi alimentare cu apă şi canalizare menajeră în lo­ca­litatea Suseni – zona de agrement Rîuşor, modernizarea reţelei de drumuri de interes local, respectiv modernizarea reţelei stradale în satul Clopotiva. Toate cele enu­me­rate sunt cu fonduri atrase din sursă guver­namentală. Concret, cele cinci proiecte prin PNDL au o valoare investiţională de aproxi­mativ 42.000.000 de lei”, susţine Niculiţă Mang (foto), primarul comunei Râu de Mori.
Legat de recenta rectificare bugetară, acesta spune că au fost alocaţi 500.000 de lei, bani ce sunt necesari, însă nu şi sufici­enţi. „Ştim că sumele se impart greu când sunt puţine, suntem conştienţi, însă ne-am dori să se ţină mai mult cont de suprafaţa mare pe care o are comuna noastră şi de faptul că suntem o zonă turistică ce ar trebui să se dezvolte în continuu. Doar Clopotiva are zece kilometri de drum şi sunt 11 sate de toate. Deci suntem cât zece comune foarte mici la un loc, dar finanţele nu ajung niciodată la aceeaşi valoare ”, a adăugat pri­marul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

4 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

4 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

4 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

4 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

4 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

4 ore ago