Categories: Interviu

Proiectul minier de la Certej înseamnã o investiţie de peste 500 milioane dolari şi peste 800 de locuri de muncã. Interviu cu ing. Nicolae Stanca, general manager România şi vicepreşedinte al Eldorado Gold Corporation

  Sorina Popa

Inginerul Nicolae Stanca (foto), general manager România şi vicepreşedinte al Eldorado Gold Corporation, a acordat un interviu pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, în care a făcut unele precizări legate de activitatea prezentă şi viitoare a companiei Deva Gold SA în perimetrul minier de la Coranda-Certej.  

– Domnule director general, se vorbeşte atât de mult despre perimetrul minier de la Certej, îndeosebi de nepricepuţi sau de, am spune, rău-voitori, tot felul de lucruri, mai mult sau mai puţin adevărate. Ce metodă de exploatare veţi folosi acolo?
– Exploatarea în cariera de la Certej se va desfăşura pe locaţia Coranda. Prin lucrări de cercetare geologică au fost omologate rezerve de aur şi argint care ar putea fi exploatate din punct de vedere economic. Metoda de exploatare propusă de noi este cea cu trepte descendente şi transportul rocilor sterile la halda exterioară. Zăcământul Certej va fi deschis şi pregătit pentru exploatare prin lucrări miniere specifice exploatării în carieră. Este vorba de lucrări de deschidere, amenajarea drumurilor principale industriale de acces şi transport, precum şi drumurile tehnologice din carieră la treptele în exploatare, lucrări de decopertare şi lucrări miniere de exploatare a minereului.  Zăcământul Certej poate asigura prin exploatarea în carieră, realizarea unor capacităţi de producţie de până la 3 milioane de tone de minereu/an extras industrial.
– Aţi parcurs toate etapele necesare avizării unui asemenea proiect de amploare? Publicul a fost informat despre impactul asupra mediului înconjurător?
Procedura de avizare a proiectului Certej a început încă din anul 2009. În prezent, SC Deva Gold deţine pentru perimetrul Certej, planul de urbanism zonal şi avizul de mediu – faza PUZ, aprobate de către autorităţile competente, acordul de mediu şi avize şi autorizaţii solicitate de autorităţile competente în vederea obţinerii autorizaţiilor de construcţie pentru organizarea lucrărilor. Procedura de obţinere a acordului de mediu, act necesar şi obligatoriu obţinerii autorizaţiei de construire, a început în august 2009. Procedura a avut două părţi, derulate de către autorităţile de mediu împreună cu titularul de activitate. Adică, procedura transfrontalieră şi procedura naţională, derulate de către autorităţile competente şi Ministerul Mediului. Pe parcursul desfăşurării ambelor proceduri au fost solicitate în cadrul evaluării impactului asupra mediului şi procedurii de emitere a acordului de mediu, documentaţii care să evidenţieze prevenirea, reducerea, controlul impactului proiectului asupra mediului, alternative, compararea cu cele mai bune tehnici disponibile, măsuri de reducere a impactului, de siguranţă în exploatare şi securitate, planuri de urgenţă şi de combatere a poluării accidentale, planuri de închidere a activităţii, precum şi plan de gestionare a deşeurilor din industria extractivă. Trebuie precizat că această procedură a inclus informarea şi participarea publicului la evaluarea impactului asupra mediului înconjurător. Concret, s-au organizat dezbateri publice naţionale şi internaţionale, în Ungaria şi Serbia. Fără nici un pic de modestie, precizez că toţi paşii procedurali au fost urmaţi conform cerinţelor legislative şi a solicitărilor autorităţilor de mediu.
– Mai este nevoie, în acest moment, de alte avize, alte autorizaţii?
– Demararea investiţiei Deva Gold SA în perimetrul Certej presupune şi obţinerea altor avize şi autorizaţii, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.
După ce vom avea avizele necesare, implementarea proiectului presupune construcţia infrastructurii, a uzinei de preparare şi lucrări de deschidere a carierei. Estimăm că durata pentru desfăşurarea acestor activităţi va fi de trei ani. Un lucru important este şi că exploatarea se va derula pe o perioadă de minimum 16 ani, cu posibilitatea extinderii, dacă se evidenţiază noi resurse prin activitatea de explorare care se derulează în prezent. În fine, perioada de închidere şi de ecologizare este estimată la trei ani.
– Ce înseamnă din punct de vedere al creării de locuri de muncă, proiectul minier de la Certej?
Implementarea proiectului propus de către SC Deva Gold SA înseamnă crearea a 850 de noi locuri de muncă în faza de construcţie a lui. Apoi, vor fi create alte 500 de locuri noi de muncă, în etapa de exploatare a investiţiei. Pentru realizarea acestor obiective, compania noastră va investi doar pentru construcţia uzinei de preparare şi a infrastructurii asociate, suma de 500 de milioane de dolari.
 – Din informaţiile pe care le deţinem, acţionarii de la Deva Gold sunt companii cu experienţă în domeniul minier…
– Cei doi acţionari ai Deva Gold SA, adică Eldorado Gold şi Minvest, sunt companii cu experienţă în domeniul minier. Eldorado Gold are peste 20 de ani de experienţă în exploatări miniere. În ultimii 10 ani, a deschis patru mine la nivel mondial. În momentul de faţă, Eldorado Gold are peste 7.000 de salariaţi, având activităţi de producţie şi dezvoltare în China, Turcia, Grecia, Brazilia şi România.
– Ce taxe şi impozite plăteşte Deva Gold la stat?
– În primul rând, trebuie să precizez că Deva Gold SA are achitate taxele şi impozitele la zi. În perioada 2000-2014, compania a dat la bugetul de stat, ca impozit pe salarii, taxele conform Legii minelor, peste 13 milioane de lei, la bugetul asigurărilor sociale, aproape 18 milioane de lei, iar la bugetul local al comunei Certeju de Sus, aproape 35 milioane de lei. De amintit că Primăria Certeju de Sus nu mai beneficiază de sprijin financiar de la guvern, având, în cea mai mare parte, venituri doar din taxele şi impozitele achitate de SC Deva Gold SA.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Un papagal Stanca care a pus botul la cianura canadiana.Nu se va realiza nimic poluant in judet iar canadienii sa se care acas.Nu vrem ca oamenii si animalele sa moarain tara din cauza poluarii si cianurii.jos stanca!

  • Ce-ar fi sa-ti vezi de treaba, de alta treaba,
    si sa te gandesti la Romania si la romani!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

o zi ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

o zi ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

o zi ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

o zi ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

o zi ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

o zi ago