Actualitate

Directorul ADI Deșeuri, Dan Stoian: Primăriile au mână liberă să negocieze taxele de salubritate

Magdalena Șerban

Directorul Sistemului Integrat de Ges­tio­nare a Deșeurilor Hunedoara-Asociația de Dez­vol­tare Intercomunitară, Dan Stoian (foto), a de­taliat câteva puncte importante care au gu­vernat anul 2022 și care, bineîn­țeles, se vor re­găsi și în 2023. Dincolo de acestea, a menționat inclusiv lacunele existente în procesul de colectare selectivă, făcând un apel la conștien­tizare și spirit civic. Totodată, a explicat modul de instituire a taxei de salubrizare și a anunțat licitația care ar urma să unească județul într-o singură zonă.

Reporter Cât de reușit e procesul de colectare selectivă, în momentul de față, și cum poate fi îmbunătățit?
Dan Stoian – La ora actuală, raportat la ceea ce se poate observa în teren, e nevoie să mărim gradul de colectare separată. Dacă în zonele cu case, respectiv în mediul rural, lucrurile sunt sim­ple, prin prisma folosirii sacilor de diferite culori, problema rămâne la oraș, adică la platformele plurifamiliale. După umplerea unui container, se pare că nu se mai ține cont de adresabilitatea celorlalte, așa că se aruncă deșeurile fără să se ia în calcul specificul diferențiat. E suficient să arunci și doar un sac de gunoi în alt container decât cel dedicat, că deja compromiți tot ce s-a strâns selectiv. Deci, în continuare, populația dictează bunul mers al lucrurilor. Dacă studiem indicii de generare, din start se poate observa că mediul rural hunedorean generează mai multe deșeuri pe cap de locuitor decât urbanul. Asta, din cauză că în pubele se aruncă tot felul, de la nisip și până la te miri ce. Haotic și iresponsabil. Din nou, e vorba de atitudine și comportament.

Reporter Supercom are deja mai bine de două luni de când a pre­luat Zona 3 Centru. Nu sunt plângeri, respectă graficul de colectare și gestionează foarte bine și partea de voluminoase, dar dincolo de asta, ce ne facem cu deșeurile provenite din materialele de construcții? Sunt soluții?
Dan Stoian – Operatorul Supercom face patru campanii gratuite pe an pentru deșeurile voluminoase precum mobilier, saltele, etc (costul fiind inclus în tariful de operare). Însă, sunt primării care au cerut, suplimentar și contracost, să aibă contracte de ridicare a acestor deșeuri pentru fiecare dată când e nevoie. Și bine fac. Ca atare, la acest capitol s-a găsit rezolvare. Ce nu s-a soluționat încă reprezintă DCD-urile, adică ace­le deșeuri rezultate din materialele de construc­ii. Deocamdată, monitorizarea o face fiecare autoritate publică locală. Consiliul Județean Hunedoara are un proiect pentru acest palier și se așteaptă o finanțare europeană.

ReporterCe s-a întâmplat cu taxa de salubrizare care a venit să înlocuiască vechile tarife?. Unii au văzut-o cu ochi buni, dar alții încă nu o agreează. Cât de important e rolul unei primării în stabilirea valorilor?
Dan Stoian – Taxa a fost implementată de toate primăriile, iar unii continuă să o con­teste, de regulă UAT-urile mici, de comune. Dacă facem referire la per­soanele fizice, valorile nu sunt mari (14 lei la urban și 8 lei la rural), ținând cont de contextul actual al scum­pi­rilor și de faptul că cifrele nu erau ac­tualizate de doi ani. Însă pri­mă­riile au posibilitatea să subven­țio­neze categorii sociale, în baza noii Legi – 133, ceea ce până nu demult nu se putea. Dacă vorbim de societățile co­mer­ciale, noi am trimis către UAT-uri un șablon de re­gu­la­ment de in­sti­tuire a ta­xei, dar a fost unul orientativ. Fiecare primărie a decis în felul ei. Din punctul meu de vedere, totul suportă negociere, existând diferențe între o firmă cu un angajat, de exemplu, (realizează mici reparații), și una cu mai mulți angajați și alt volum de acti­vi­tate. Acolo unde sunt discrepanțe, se pot co­recta, cu siguranță. Să zicem că după aceste două luni se poate vedea ceea ce nu e echilibrat, deci se pot face modificări pentru 2023. Repet: fiecare UAT a avut mână liberă să calculeze taxa.

Reporter Ce noutăți va aduce 2023, privind activitatea de salubrizare?
Dan Stoian – În 2023 avem de licitat zonele 1-Brad, 2-Hațeg, chiar săptămâna viitoare urmând Adunarea Generală cu primarii din zonele respective, pentru a fi aprobată documentația de licitație. Apoi, vom organiza licitația de partici­pare, iar până la jumătatea lunii ianuarie 2023 sperăm să avem deja semnat contractul. În 20 și 21 ianuarie, vechiul operator va pleca, așa că trebuie să existe continuitate în prestarea ser­viciului. Între timp, am parcurs pași pentru licita­ția mare (unirea Zonelor 1-Brad, 2 – Hațeg și 3 Centru), iar documentele au fost trimise către primării (studiu de oportunitate, regulament, caiet de sarcini cu anexe, model de contract). UAT-urile le lasă în transparență publică 30 de zile, fac observații pe care noi le analizăm și le centralizăm, iar ce se poate modifica, vom face. După ce avem totul în forma finală, necesită aprobare în Adunarea Generală și vom trece la ridicarea documentelor în SICAP.

Reporter Se încheie un an plin de provocări și mai sunt câteva zile până sărbătorim Marele Praznic al Nașterii Domnului. Doriți să transmiteți un mesaj, cu acest prilej?
Dan Stoian – Le doresc atât colegilor, cât și autorităților locale și județene, colaboratorilor și tuturor locuitorilor județului ca anul ce vine să-i ajute să descopere bucuria deplină și succesul mult dorit în plan personal și profesional. Să nu le lipsească sănătatea, fericirea, gândul optimist și faptele constructive. Crăciun Binecuvântat și La Mulți Ani!

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago