Program informatic pentru verificarea apostilelor

Natalia Bumbac

Pentru a evita folosirea de către anumiţi cetăţeni a unor apostile false, dar şi pentru a simplifica procedura de apostilare a actelor, Guvernul României a implementat un program prin care a interconectat toate prefecturile din ţară cu baza de date a Ministerului de Interne. Astfel, autenticitatea apostilei va putea fi verificată în timp real de angajaţii prefecturilor, de către beneficiari sau de către partenerii din statele unde vor fi folosite actele apostilate.
„Pentru a deveni accesibilă verificarea autenticităţii apostilei s-a implementat acest sistem interoperabil pe care-l pot accesa angajaţii de le prefectură, iar datele vor fi supervizate de Ministerul de Interne. Pentru utilizatorii externi, verificarea actului se va face instantaneu prin introducerea numărului apostilei pe pagina electronică a programului”, a explicat Gabriel Samoilescu, subprefectul judeţului Hunedoara.
Apostilarea actelor la Prefectura Hunedoara durează maximum două ore, iar pe parcursul anului trecut, din partea hunedorenilor au fost solicitate pentru apostilare peste 1.750 de acte, cele mai multe fiind solicitate de persoane plecate la muncă în ţări precum Spania sau Italia. Angajaţii de la Prefectura Hunedoara nu s-au confruntat cu situaţii în care să fie folosite apostile false, doar au refuzat autentificarea unor documente pe motiv că erau deteriorate.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

o oră ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

o oră ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

o oră ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

o oră ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

o oră ago