Prinsă în flagrant după ce a luat şpagă 1.000 de lei: Comisarul Voichiţa Joian, de la Garda de Mediu Hunedoara, arestată pentru luare de mită

02 voichita joian 3Natalia Bumbac

Fostă şefă a Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean (GNM – CJ) Hunedoara pe o perioadă de un an, Voichiţa Joian (foto), a fost arestată preventiv din 2 iunie pentru luare de mită. Comisar de mediu în prezent, aceasta a plecat pe teren pentru o întâlnire cu un om de afaceri din judeţ şi nu a mai revenit la locul de muncă din 1 iunie, fiind reţinută de procurorii DNA.

A denunţat-o la DNA
Deşi Voichiţa Joian a fost arestată din 2 iunie, informaţia s-a aflat abia ieri în urma unui comunicat transmis de DNA. Din datele anchetatorilor, comisarul GNM – CJ Hunedoara a fost prins în flagrant luând mită de la un om de afaceri din judeţ. Astfel, în 30 mai, Voichiţa Joian, în calitate de comisar de mediu, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 1.000 de lei. Joian a cerut suma de bani de la omul de afaceri drept „recompensă” pentru că în urma unui control efectuat în 3 februarie 2016 la firma sa, nu i-a aplicat nici o sancţiune. Cei doi au stabilit o întâlnire, doar că înainte de asta, afaceristul i-a pregătit comisarului de mediu o capcană. Acesta a denunţat-o la DNA, organizându-i un flagrant. În 1 iunie, femeia a fost săltată de procurorii anticorupţie, având asupra sa suma de 1.000 de lei, bani pe care i-a primit de la denunţător, respectiv afaceristul hunedorean. Voichiţa Joian a fost reţinută 24 de ore şi dusă în 2 iunie cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Alba. Instanţa a admis cererea procurorilor DNA şi a dispus arestarea preventivă a comisarului de mediu pentru 30 de zile, decizia nefiind definitivă. Joian a depus contestaţie împotriva arestului preventiv, contestaţia fiindu-i respinsă în 6 iunie de Curtea de Apel Alba Iulia ca nefondată.

Primul caz de comisar prins cu şpagă
Din informaţiile date Bogdan Sever, şeful GNM – CJ Hunedoara, Voichiţa Joian este angajată a instituţiei de mai bine de 12 ani. Aceasta a ocupat timp de un an de zile, în perioada 2008-2009, funcţia de conducere a comisariatului, după care a revenit pe cea de comisar de mediu cu atribuţii de control, post cu statut de funcţionar public, ocupat în urma unui concurs. În 1 iunie, colegii ştiau că Voichiţa Joian a plecat într-o inspecţie pe teren, după care urma să se întoarcă la locul de muncă, dar nu s-a mai întors.
„Din 2 iunie lipseşte de la locul de muncă. A plecat pe teren într-un control şi nu a mai revenit la serviciu. Am aflat de la conducerea GNM Bucureşti despre ce s-a întâmplat. Tot conducerea centrală va decide dacă va fi suspendată de pe post sau nu, comisariatul judeţean neavând vreo atribuţie în acest sens. Nu am mai avut în trecut cazuri de comisari prinşi luând mită”, a declarat şeful GNM – CJ Hunedoara.
În cadrul GNM – CJ Hunedoara activează 16 comisari, în prezent fiind doar 15, salariile acestora variind între 2.100 de lei şi 2.200 de lei pe lună.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.