Categories: Actualitate

Primul centru de zi pentru copii defavorizaţi, la Lupeni

Oana Mihnea

Ieri, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a inaugurat primul Centru comunitar de zi pentru copiii şi tinerii defavorizaţi din judeţul Hunedoara. Acesta se află în Lupeni şi va constitui un real sprijin pentru aproximativ 500 de beneficiari cu vârste cuprinse între şase şi 19 ani.
Acţiunea face parte dintr-un proiect finanţat de Fundaţia Velux prin Crucea Roşie Daneză şi Crucea Roşie Română. În cadrul acestui Centru, copiii şi tinerii cu situaţii materiale precare vor putea să participe la activităţi care au ca scop prevenirea abandonului şcolar, dobândirea de noi abilităţi şi îmbunătăţirea competenţelor personale şi sociale.
Zilnic, 150 de copii vor primi o masă caldă şi suport de la voluntarii Crucii Roşii Hunedoara pentru realizarea temelor. Alţi 60 vor merge o dată pe an în tabere de vară gratuite iar tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani, dar şi părinţii acestora, vor putea participa o dată pe săptămână la cursuri de calificare, sesiuni de consiliere individuală sau în grup, cursuri de operare PC sau cursuri de prim-ajutor. Criza economică din România, şi implicit lipsurile materiale ale familiilor, a dus la creşterea abandonului şcolar. Tocmai de aceea, au fost amenajate aceste Centre comunitare de zi, pe lângă judeţul nostru s-au deschis şi în judeţele Botoşani şi Dolj.
„Crucea Roşie a fost înfiinţată pentru a alina suferinţele celor care au fost răniţi pe câmpul de luptă, astăzi, Crucea Roşie este permanent provocată să se adapteze condiţiilor sociale. Suferinţa umană are multe forme de manifestare şi multe cauze. Suferă prărinţii când nu-şi pot hrăni copiii, suferă când nu le pot asigura cele necesare pentru a dobândi cunoştinţe suficiente în şcoală, suferă când nu îşi pot îmbrăca pruncii. Voluntarii de la Crucea Roşie încearcă, după puterile lor, să aline aceste suferinţe, să fie alături de cei care au nevoie de sprijin. Le mulţumesc pentru eforturile făcute”, a precizat Dan Terteci, preşedintele filialei din judeţul Hunedoara a Crucii Roşii.
Centrul comunitar de zi este susţinut cu fonduri ale Fundaţiei Velux până la sfârşitul lunii septembrie 2017. Pentru a putea continua activitatea după această dată, a fost înfiinţat un consiliu consultativ format din reprezentanţi ai autorităţilor locale, investitori locali, părinţi şi cadre didactice, care au misiunea de a găsi resursele necesare după încheierea finanţării.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Scandal porno la Colegiul „Iancu de Hunedoara”

Scandal la Colegiul „Iancu de Hunedoara” din municipiul Hunedoara, unde un profesor de muzică, Mihai…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

2 zile ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

2 zile ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

2 zile ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

2 zile ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

2 zile ago