Categories: ActualitateFlash

Parcul Cetăţii aşteaptă avizul de la Cultură

Cristina Ghenea

Lucrările de reamenajare a celui mai mare parc din Deva au fost amânate. Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCPN) Hunedoara trebuie să reavizeze proiectul.
În baza unei finanţări europene câştigată de fostul edil al Devei, lucrările de reamenajare a parcului de la poalele Cetăţii, din reşedinţa de judeţ, ar fi trebuit să înceapă în urmă cu două săptămâni. Totuşi, şantierul nu a fost instalat nici până acum şi nici muncitorii nu şi-au făcut apariţia în zonă. Reprezentanţii Primăriei spun că începerea lucrărilor a fost amânată, din cauza unui aviz care trebuie obţinut de la DJCPN Hunedoara. „Contractul a fost semnat, dar încă nu s-a emis ordin de începere a lucrărilor. Am depus documentaţia la Muzeu pentru contractarea supravegherii arheologice, de care este nevoie în mod obligatoriu, întrucât parcul este monument istoric, iar terenul este sit arheologic“, a precizat Corina Oprişiu, administratorul public al municipiului Deva. Cei de la Muzeu s-au adresat, la rândul lor, Direcţiei Judeţene pentru Cultură, verificând dacă proiectul este în regulă. Aşa s-a descoperit că este nevoie de o reavizare. „Noi am mai dat un aviz, în urmă cu doi ani de zile, însă atunci era vorba doar de studiul de fezabilitate, iar acum trebuie avizată şi faza de documentaţie tehnică pentru autorizaţia de construire“, a precizat arheologul Angelica Bălos, consilier în cadrul DJCPN Hunedoara. Procedura a intrat deja în curs de derulare, iar ieri, arhitecţi din Comisia Regională a Monumentelor Istorice Timiş au vizitat parcul şi au verificat dacă proiectul este eligibil, pentru a primi avizul necesar.

Finanţarea nu se va pierde
Deşi lucrările întârzie să înceapă, finanţarea europeană nu este în pericol să fie pierdută. „Noul parc va avea o pergolă de şah cu piese mari, care va fi amenajată pe o platformă betonată, nu pe zona verde. Proiectul prevede şi amenajarea unor noi locuri de joacă pentru copii, a unui grup sanitar, montarea unui mobilier urban nou şi reamenajarea filigoriei. Nu se va renunţa decât la doi arbori bolnavi, iar tăierea acestora va fi făcută sub supravegherea reprezentanţilor Direcţiei Silvice. În plus, în parc vor fi plantate diferite specii de arboret şi flori“, a mai precizat Corina Oprişiu. Investiţia se ridică la circa 1,2 milioane de euro, iar banii vin, în mare parte, de la Uniunea Europeană. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

ANUNŢ VÂNZARE

Vând fotoliu rulant pentru persoane cu handicap, cadru metalic nou, bicicletă medicinală. Relații la telefon…

8 ore ago

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

3 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

3 zile ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

3 zile ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

3 zile ago