Categories: Comunitate

Oaspeţi francezi la Geoagiu

Începând din 21 mai, o delegaţie franceză din Midi – Pyrenees, condusă de Remy Andre, primarul oraşului Grenade-sur-Garonne, şi compusă din Brigitte Zamprogno, consilier în probleme de turism, Gerard Parisot, directorul Colegiului Agricol din Ondes şi prof. univ. dr. Gabriela Gabor, preşedintele Centrului Cultural Român din Toulouse, se află în vizită în oraşul Geoagiu, în perspectiva unei înfrăţiri dintre cele două localităţi.

Vizita oaspeţilor francezi are loc la iniţiativa prof. univ. dr. Gabriela Gabor, profesor la Facultatea de Istoria Artei din cadrul Universităţii Mirail din Toulouse, cu origini pe meleagurile hunedorene, ataşată sufleteşte de oraşul Geoagiu. Cu prilejul acestei vizite, au fost demarate procedurile pentru realizarea unei înfrăţiri între oraşul Geoagiu şi oraşul Grenade-sur- Garonne, din regiunea Toulouse.

De fapt, prin Hotărârea nr. 34 din 26.03.2010, Consiliul local al oraşului Geoagiu a aprobat iniţiativa de cooperare cu oraşul respectiv din Franţa. Proiectele de cooperare se conturează în jurul a trei domenii de interes: turism, educaţie şi agricultură, pentru care se urmăreşte obţinerea finanţării în cadrul unor programe europene.

Este vorba de un proiect Comenius între Colegiul tehnic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu şi Colegiul Agricol din Ondes, prin care se vor realiza stagii de pregătire a elevilor din Geoagiu în Grenade şi a elevilor de la liceul din Ondes (Grenade) la Geoagiu, precum şi schimb de experienţă între profesorii celor două instituţii de învăţământ. Apoi, de proiecte privind dezvoltarea agriculturii, schimburi de turişti, schimb de experienţă între personalul Centrului de recuperare Geoagiu şi al Sanatoriului de pneumoftiziologie Geoagiu şi instituţiile similare din regiunea Midi Pirinei, precum şi schimburi de experienţă în domeniul legislativ.

Localitatea Grenade-sur-Garonne este situată în zona de nord-vest a Toulouse-ului şi are în componenţa sa administrativă 13 comunităţi: Grenade, Merville, Daux, Ondes, Larra, Montaigut sur Save, Launac, Le Burgaud, Saint – Cezert, Menville, Bretx, Thil, Saint Paul sur Save. Este o localitate asemănătoare Geoagiului, însă vecinătatea unei mari metropole – Toulouse – i-a permis să se dezvolte foarte bine, având în prezent 22.000 locuitori, din care 7.587 trăiesc numai în Grenade.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Play-off și play-out cu echipele hunedorene în competiție

Campionatul Ligii a III-a, cu referire la seria a VII-a, unde evoluează cele două formații…

49 de secunde ago

Duel la distanță între Lupeni și Brad

Etapa cu numărul 19 pro­gra­mează la finalul săptămânii, mai pre­cis sâmbătă, 30 martie, în­ce­pând cu…

2 minute ago

Au luptat pentru bronz!

Luptătorii de la CSS Petroșani au reușit să urce pe podium la Campio­natul Național Școlar,…

2 minute ago

Judoka pentru Campionatul Național

Liceul cu Program Sportiv Cetate Deva va fi reprezentat de 12 sportivi la Campionatul Național…

2 minute ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

o zi ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

o zi ago