O deveancă a câştigat la CEDO 15.000 de euro

02 cedo (4)Volodia Macovei

Aşa cum era previzibil şi am prezentat în ediţia de ieri, deveanca Maria Dâmbean a câştigat procesul cu statul român, intentat la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului). Prin sentinţa dată, femeia va primi despăgubiri în valoare de 15.000 de euro, plus plata cheltuielilor judiciare 390 de euro.
Dosarul a fost prelungit nefiresc şapte ani
Sentinţa a fost dată ieri de către instanţa CEDO de la Strasbourg. Reamintim că Maria Dâmbean a dat statul român în judecată, deoarece a considerat că ancheta privind decesul în accident rutier al soţului său nu a fost realizată corect. Mai exact, dacă în martie 2000, un prim raport de expertiză ajunsese la concluzia că şoferul camionului implicat în coliziune este vinovat de producerea accidentului, în septembrie 2004, un al doilea raport al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice a stabilit contrariul. Astfel, urmărirea penală a şoferului respectiv a fost abandonată şi, printr-o sentinţă definitivă din octombrie 2006, justiţia a respins cererile devencei. Femeia a reclamat faptul că ancheta în acest caz nu a fost corectă.
Curtea europeană a constatat că plângerea devencei este justificată şi că ancheta şi judecata din România nu au fost echitabile, fiind prelungite  nefiresc de mult, soluţia fiind dată la şapte ani după producerea evenimentului rutier.
În sentinţa CEDO din această cauză se specifică faptul că statul român este obligat să-i plătească femeii, în termen de trei luni, 15.000 de euro daune morale şi 390 de euro cheltuieli de judecată. Maria Dâmbean ceruse 46.000 de euro prejudiciu material reprezentând veniturile soţului său pe cinci ani, 5.000 de euro, costurile reparaţiei maşinii, 3.500 de euro pentru cheltuielile de înmormântare şi daune morale de 500.000 de euro pentru suferinţa suportată de ea şi copiii săi, suferinţă care ar fi cauzat şi decesul fiicei sale, în 2011.

Un gând despre „O deveancă a câştigat la CEDO 15.000 de euro”

  1. Va felicit pentru dreptatea care vi s-a facut ,lupt a fost foarte grea dar ati demonstrat ca , in Romania justitia este corupta si se incalca legea cu buna stiinta .

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.