Categories: Eveniment

Cere statului român 4,6 milioane de euro

Andreea Lazăr

Vili Rupa (foto), hunedoreanul căruia Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câştig de cauză într-un proces împotriva statului român, cere ca vinovaţii să fie pedepsiţi. Statul român i-a plătit hunedoreanului 42 de mii de euro despăgubiri, pentru o arestare pe nedrept şi rele tratamente, însă acesta este în continuare nemulţumit de faptul că, au trecut 10 ani, iar nici unul dintre cei pe care i-a reclamat nu a fost tras la răspundere.
 

A sesizat Curtea de Conturi
Hunedoreanul, care susţine că în anul 1998 a fost torturat de poliţişti şi procurori timp de 81 de zile, spune că nu poate să-i dea în judecată pe aceştia. Motivul? A trecut prea mult timp de la producerea faptei, iar aceasta s-a prescris. Ca urmare, Vili Rupa a sesizat Curtea de Conturi a României, în încercarea de a determina Ministerul de Finanţe să recupereze de la oamenii legii banii plătiţi de statul român în urma deciziei CEDO. „Nu este corect ceea ce se întâmplă. CEDO mi-a dat dreptate, iar niciunul dintre cei care m-au torturat şi mi-au distrus viaţa nu este arestat”, a declarat Vili Rupa, în cadrul unei conferinţe de presă. Hunedoreanul susţine că, vinovaţi pentru această situaţie sunt cinci poliţişti care au instrumentat cazul, dar şi procurorul şi judecătorul care au dispus arestarea sa.

Zece mii de euro pentru fiecare zi de detenţie
După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat toate sentinţele primite de Vili Rupa în România, procesul se reia, practic, de la zero. „Sunt şanse foarte mari să fie găsit nevinovat, iar în acest caz, Vili Rupa va da din nou statul în judecată, pentru condamnare pe nedrept”, a declarat avocatul Pompiliu Bota, care susţine că a trecut şi el prin asemenea experienţe. De această dată, hunedoreanul va cere despăgubiri în valoare de 4,6 milioane de euro, câte 10 mii de euro pentru fiecare zi în care a fost închis pe nedrept. „Este o sumă foarte mare, dar mie, practic, aceşti oameni mi-au distrus viaţa. Din cauza torturilor la care am fost suspus, am astăzi probleme foarte grave de sănătate”, a mai adăugat Vili Rupa.
Povestea hunedoreanului începe în 1998, când a fost acuzat de trafic cu mercur. Vili Rupa susţine că atunci a avut loc şi o percheziţie la domiciliul său, în urma căreia a fost arestat pentru 81 de zile. Bărbatul spune că pe toată perioada detenţiei, a fost torturat, atât de poliţişti, cât şi de procurori. După 10 ani de procese la CEDO, Vili Rupa şi-a demonstrat toate afirmaţiile cu ajutorul Agenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • bah, mai lasati-ma cu smardoiu asta care face pe nebunu. Pune ba rupa si tu mana si munceste ca nai lucrat o zi in viata ta. Hai sictir, cand iti vad mutra aia trista il vad pe shrek.

  • Alex ,as muncii dar nu mi se da voie de catre comandantul de politie,mau declarat bolnav ca si tine ,dar nu beneficiez nici de o pensie de boala,vreti cu totii sa ma duc la furat sa-u la talharit,sa ma aruncati in puscarie si dupa aceea sa ma injectati, si sa ma omorati ca sa va scapati de mine ,pentru ca am curaj sa va spun adevarul,rusine sa va fie voua care va credeti reprezentanti ai legii care ati devenit cu buna stiinta cei mai periculosi infractori ai societatii.am ajuns un om bolnav fizic ,doctorii meau dat vreo doi ani de trait,dar nu scapati de judecata mea.AM ZIS.

  • Rupa Vili esti un analfabet nu sti nici sa scri (SA-U)esti un golan ,faci numai propaganda,mare infractor acum 10 ani erai un zmardoi in oras acum vremea ti-a trecut marsi la munca milogule,faci si tu judecata esti o zdreamta.

  • Toti infractorii ajung sa planga pe umerii ziaristilor! De ce nu i-ati dat si un cadou de Mos Craciun. Atunci cand facea tot felul de porcarii prin Hunedoara, era bine pentru Vili Rupa. Acum, nu-i mai place, ca trebuie sa mearga la munca...si nu este obisnuit cu asa ceva. Hai sictir!!

  • Asta sufera...si minte... Ce faceai ma la Casito? Nu ai lucrat acolo? Ai uitat cand te trimitea Silvan sa rupi maini si picioare? Mars jegule!

  • voi nu vedeti adevarul in acte legale,nu ma cunoasteti si vorbiti despre mine fara rusine,as vrea ca si voi sa fiti arestati nevinovati ,si sa fitzi legati in lanturi la maini si picioare si o bara de fier legata de lanturi,timp de 81 de zile,sa nu puteti sa va spalati pe corp,sa nu poti sa te stergi cu hartie la fund cand mergi la wc,am lucrat la casito,dar numai trei luni pentru ca a vrut sa ma lase fara servici silvan,a facut jocul securitatii,si nam rupt maini si picioare la nimeni,eu am facut sport si va era frica de mine cand ma vedeati pe strada,pentru ca aveam un fizic dezvoltat,voi nati inteles ce vam spus ca am scrisoare de la comandantul de politie ca nu am voie sa muncesc,sa va fie rusine ca vorbiti si faceti acuzatii nefondate,aveti o parere gresita despre mine,nu stiti sa apreciati curajul de a demonstra ca esti nevinovat.

  • ce ai facut ce n ai facut Bravo sper sa i dai in judecata sa castigi si sa ti plateasca pana la ultimul cent despagubirea...bravo

  • La munca milogule esti un analfabet care bateai oameni pe strada.Ce sport faceai mai zdreamto,ca erai un smecher la noi in micro 7 si politistilor le era frica de tine ai uitat cind ai sarit cu toporul la ei?Ai stat in lanturi pt.ca erai si esti un om periculos.ESTI O JIGODIE LA MUNCA JEGULE.

  • eu sunt martor am fost cu vili rupa in camera pe arestul deva si am vazut cat a fost de persecutat si terorizat de cadrele arestului deva,amenintat cu pistolul legat in lanturi.era carat pe brate de colegi din camera la plimbator la tualeta.bai alex jegule rupea maini si picioare pantru ca asta era meseria lui 'bodygard" si nu rupea la oameni nevinovati,la magari care faceau magari prin club!trebuia sa apere personalul,pentru asta era platit.din moment ce a castigat in instanta s-a vazut nevinovatia lui.voi cred ca sunteti montati de securistii cei mai mari infractori ai sociatati!voi astia cere vorbiti fara sa stiti ce sa inteleg ca sunteti fetite???bafta mergi inainte nu te lasa!!!!statul roman merita sa platesca pentru abuzurile facute

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

3 zile ago