Categories: Actualitate

Ne menţinem în topul sesizărilor la „Radarul Pădurilor“

Oana Mihnea

Tăierile masive de păduri au reprezentat mereu o reală problemă. Acest lucru s-ar putea să devină o tristă amintire, după ce preşedintele ţării a promulgat o lege aspră.
Din octombrie 2014, de când a intrat în funcţiune „Radarul Pădurilor“, s-a înregistrat o oarecare scădere a numărului de hoţi de lemne, însă defrişările n-au fost stopate în totalitate. În decembrie anul trecut, Senatul a adoptat un proiect de lege potrivit căruia distrugerea mediului înconjurător este considerată drept atac la siguranţa naţională. Actul normativ a fost promulgat de şeful statului, Klaus Iohannis. Legea prevede ca defrişările ilegale realizate pe suprafeţe de peste un hectar sunt o ameninţare la siguranţa naţională, iar SRI şi Ministerul Apărării Naţionale au atribuţii în combaterea acestui fenomen.
Cu toate acestea, conform unei statistici făcute la nivelul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, din judeţul Hunedoara au fost efectuate de atunci şi până în prezent 1.503 apeluri la „Radarul Pădurilor“, judeţul nostru situându-se pe locul patru după Gorj, Braşov şi Alba. Este adevărat că în urma verificărilor făcute de poliţişti, s-a dovedit că în unele cazuri, transporturile de masă lemnoasă sunt legale, dar nu întotdeauna. „În anul 2015, la nivelul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Hunedoara s-au înregistrat 287 de sesizări. Dintre acestea, 20 s-au confirmat, 17 şoferi au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi de peste 40.000 lei şi s-au confiscat 61 metri cubi de lemne. Restul de trei apeluri s-au dovedit a fi false, motiv pentru care apelanţii au fost amendaţi cu 900 lei pentru falsa alarmare a autorităţilor“, a declarat subcomisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
În pădurile care aparţin de Direcţia Silvică Hunedoara nu s-au înregistrat defrişări masive, care să afecteze mediul înconjurător. „Avem în administrare 163.000 ha, dar nu am avut tăieri ilegale de lemne. Au fost furturi mărunte de câţiva metri cubi la câte un canton silvic, dar nu am avut probleme majore. Anul trecut, pe suprafeţele unde s-a recoltat masă lemnoasă s-au împădurit integral 225 ha şi 70 ha au fost completate cu puiet“, a menţionat Radu Crişan, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

20 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

20 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

20 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

20 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

20 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

20 de ore ago