Categories: Actualitate

Ne menţinem în topul sesizărilor la „Radarul Pădurilor“

Oana Mihnea

Tăierile masive de păduri au reprezentat mereu o reală problemă. Acest lucru s-ar putea să devină o tristă amintire, după ce preşedintele ţării a promulgat o lege aspră.
Din octombrie 2014, de când a intrat în funcţiune „Radarul Pădurilor“, s-a înregistrat o oarecare scădere a numărului de hoţi de lemne, însă defrişările n-au fost stopate în totalitate. În decembrie anul trecut, Senatul a adoptat un proiect de lege potrivit căruia distrugerea mediului înconjurător este considerată drept atac la siguranţa naţională. Actul normativ a fost promulgat de şeful statului, Klaus Iohannis. Legea prevede ca defrişările ilegale realizate pe suprafeţe de peste un hectar sunt o ameninţare la siguranţa naţională, iar SRI şi Ministerul Apărării Naţionale au atribuţii în combaterea acestui fenomen.
Cu toate acestea, conform unei statistici făcute la nivelul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, din judeţul Hunedoara au fost efectuate de atunci şi până în prezent 1.503 apeluri la „Radarul Pădurilor“, judeţul nostru situându-se pe locul patru după Gorj, Braşov şi Alba. Este adevărat că în urma verificărilor făcute de poliţişti, s-a dovedit că în unele cazuri, transporturile de masă lemnoasă sunt legale, dar nu întotdeauna. „În anul 2015, la nivelul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Hunedoara s-au înregistrat 287 de sesizări. Dintre acestea, 20 s-au confirmat, 17 şoferi au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi de peste 40.000 lei şi s-au confiscat 61 metri cubi de lemne. Restul de trei apeluri s-au dovedit a fi false, motiv pentru care apelanţii au fost amendaţi cu 900 lei pentru falsa alarmare a autorităţilor“, a declarat subcomisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
În pădurile care aparţin de Direcţia Silvică Hunedoara nu s-au înregistrat defrişări masive, care să afecteze mediul înconjurător. „Avem în administrare 163.000 ha, dar nu am avut tăieri ilegale de lemne. Au fost furturi mărunte de câţiva metri cubi la câte un canton silvic, dar nu am avut probleme majore. Anul trecut, pe suprafeţele unde s-a recoltat masă lemnoasă s-au împădurit integral 225 ha şi 70 ha au fost completate cu puiet“, a menţionat Radu Crişan, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

8 ore ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

8 ore ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

8 ore ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

8 ore ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

8 ore ago

Firmă din Petroșani lăsată fără încasări de o manichiuristă

Tânăra învinuită de delapidare a reușit să păgubească o societate co­mercială din municipiul Petroșani, cu…

8 ore ago