Municipiul Deva, în top privind transparenţa bugetară

Adriana Năstase

Din 109 municipii analizate, doar ju­m­ă­tate (56) şi-au publicat proiectele de buget local în termenul legal, arată studiul „Trans­pa­renţa bugetelor de municipii” realizat de către ONG-ul Funky Citizens. Sub 5 la sută dintre municipalităţi şi-au publicat pro­iec­tele de buget în format Excel, care permite o analiză mai aprofundată a datelor.

Criterii
Timişoara e oraşul din România care stă cel mai bine la capitolul transparenţă bu­ge­tară, arată analiza „Transparenţa bugetelor de municipii”.În top mai sunt municipii ca Slatina, Satu Mare sau Zalău, Blaj, Deva sau Piatra Neamţ. În schimb, Calafat e la coada clasamentului, însoţit de municipii ca Bârlad, Orăştie, Petroşani, Reşiţa sau Caransebeş. Criteriile în funcţie de care s-a realizat clasamentul includ publicarea pro­iectului de buget în termen, anunţul de dez­batere publicat pe site şi adoptarea bu­getului în termenul legal. Punctajul maxim era de 10 puncte.
Procesul bugetar analizat în 109 mu­ni­cipii Analiza Funky Citizens s-a concentrat pe pro­cesul de publicare şi adoptare a bu­ge­te­lor locale din 109 localităţi din Româ­nia (103 municipii şi cele şase sectoare ale Bu­cu­reştiului). În România, este obligatorie pu­bli­carea proiectului de buget şi anunţul privind dezbaterea publică a acestuia timp de 15 zile, conform legii. În perioada res­pec­tivă, cetăţenii pot să formuleze şi să trans­mită amendamente la propunerile primăriilor.
De asemenea, există obligaţia adoptării bu­getelor locale în termen de 45 de zile de la data publicării bugetului de stat în Moni­torul Oficial. Obligaţiile legale nu se res­pectă însă mereu. Doar jumătate dintre mu­nicipii şi-au publicat proiectele de buget în termenul legal Din 109 municipii, doar jumătate (56) şi-au publicat proiectele de buget local în termenul legal.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu”  Hunedoara  Deva pentru lecturare în…

24 de minute ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Pe cine are în spate? Întrebarea frământă o întreagă comunitate din sudul județului nos­tru. Un…

11 ore ago

Laurențiu Nistor: Angiograf funcțional la spitalul din Deva. Pacienții nu plătesc costul investigațiilor!

„La Spitalul Județean de Urgență Deva avem un angiograf, vârf de gamă la nivel mondial.…

11 ore ago

Bulina albă

Irina Bodea, managerul Teatrului Dramatic ,,Ion D. Sîrbu" din Petroșani Pentru că a organizat un…

11 ore ago

Bulina neagră

Adrian I., din municipiul Petroșani Pentru că a fost condamnat la închisoare cu executare pentru…

11 ore ago

La ce pedeapsă s-au înțeles procurorii DIICOT cu polițistul învinuit de corupție?

Tribunalul Hunedoara a considerat că pedeapsa stabilită în baza acor­dului de recunoaștere a vinovăției încheiat…

11 ore ago