Categories: Comunitate

Mica Unire, sărbătorită de Biblioteca Judeţeană

Magdalena Şerban

Sub genericul ,,Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii“ vineri dimineaţa, lângă statuia împăratului Traian din centrul Devei, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene s-au întâlnit cu profesori şi elevi ai colegiilor, liceelor şi şcolilor din municipiu, veniţi în număr mare pentru a serba Ziua Unirii Principatelor Române.

Cu 100 de steaguri tricolore în mâini şi în acordurile Horei Unirii, participanţii la manifestare şi-au început defilarea pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, iar în faţa plăcii comemorative amplasate pe Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, obiectiv ce aminteşte de popasul lui Alexandru Ioan Cuza, din 22 februarie 1866, în drum spre exil, o delegaţie în frunte cu managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” , Sebastian Bara, şi directorul Colegiului Tehnic „Transilvania”, Sorin Marin Demeter, a depus o jerbă de flori. Coloana a pornit mai departe spre sediul bibliotecii, în a cărei curte s-a intrat printr-un impresionant tunel format din steagurile tricolore purtate de elevii de la Colegiul Tehnic „Transilvania”.
Aşa cum tradiţia o cere, pentru al şaptelea an consecutiv, toţi cei prezenţi s-au prins într-o îndrăgită Horă a Unirii. Mai apoi, au fost vizionate expoziţiile de carte dedicate Unirii de la 24 ianuarie 1859, organizate la Sala de Lectură, Secţia Împrumut Carte pentru Copii şi Secţia de Împrumut. În cadrul aceluiaşi spaţiu, a urmat o evocare cu tema Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii, la care au luat parte elevi din ciclul primar. La final, le-au fost adresate întrebări tematice, iar răspunsurile corecte au fost recompensate cu premii constând în diplome şi cărţi oferite de instituţia hunedoreană de cultură.
Directorul Bibliotecii Judeţene, Sebastian Bara, a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au ales să se alăture evenimentului (Colegiul Naţional „Decebal”, Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”, Colegiul Naţional Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” şi şcoala Eco Europeană „Andrei Şaguna”), asigurându-i de continuitatea acestuia.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Scandal porno la Colegiul „Iancu de Hunedoara”

Scandal la Colegiul „Iancu de Hunedoara” din municipiul Hunedoara, unde un profesor de muzică, Mihai…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

2 zile ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

2 zile ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

2 zile ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

2 zile ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

2 zile ago