Categories: Comunitate

Mica Unire, sărbătorită la Biblioteca Judeţeană

An de an, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva sărbătoreşte cu emoţie şi bucurie ziua de 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, o zi dragă fiecărui român, oriunde s-ar afla.

Unirea Moldovei cu Ţara Românească, înfăptuită la 24 Ianuarie 1859, a fost rezultatul unor eforturi impresionante depuse de mari oameni de stat munteni şi moldoveni care au dorit crearea unui stat românesc modern, un stat al românilor de pe ambele maluri ale Milcovului. Această Mică Unire a fost pasul necesar ce a premers actul de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia şi făurirea României Mari.
Pentru noi, hunedorenii, Mica Unire are o semnificaţie aparte, dat fiind că la Deva s-a oprit pentru o noapte, în anul 1866, Alexandru Ioan Cuza în drumul său spre exil. A poposit aici, într-un hotel din centrul oraşului, iar imobilul are o placă memorială ce consemnează acest lucru important pentru locuitorii Devei şi ai judeţului Hunedoara.
Aşa cum facem întotdeauna, şi în acest miez de ianuarie 2020 vom organiza momente de profund spirit patriotic menite să celebreze Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859. Astfel, în ziua de 23 ianuarie, la ora 10.45, ne vom aduna în faţa statuii lui Traian, unde vor veni elevi de la colegiile şi liceele din Deva şi, cu mic cu mare, sub faldurile tricolore ale zecilor de drapele naţionale, vom porni pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 spre bibliotecă. La ora 11.00 ne vom opri în faţa plăcii comemorative de pe clădirea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, locul hotelului în care a poposit Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866, unde se va depune o jerbă în memoria domnitorului Unirii de la 24 ianuarie. Coloana va intra apoi în curtea Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, împodobită cu steaguri tricolore. Vom fi întâmpinaţi de binecunoscutele acorduri ale Horei Unirii, ne vom da mână cu mână într-o impresionantă Horă a Unirii.
Urmează apoi, în Sala de Lectură a Bibliotecii şi la Secţia Împrumut Carte pentru Copii, o evocare a Unirii de la 24 Ianuarie 1859 şi a personalităţii lui Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii, acţiune la care vor lua parte elevi din ciclul primar. Ca de obicei, în finalul prezentării, vor fi adresate întrebări celor prezenţi din subiectul evocat, răspunsurile corecte fiind recompensate cu premii constând în diplome şi cărţi oferite de Biblioteca Judeţeană. Tot aici va fi amenajată şi o expoziţie de carte cu tematica Unirii de la 1859, cărţile făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Judeţene.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago