Categories: Actualitate

Marşul Naţional Avram Iancu

Volodia Macovei

Iniţiatorul controversatei idei de a-l scoate pe Brâncuşi din mormântul său, din preajma celor mai mari valori ale culturii mondiale, pentru a-l îngropa în Hobiţa, într-un loc uitat de lume, Laurian Stănchescu (foto), a revenit în judeţul Hunedoara, pentru a reitera Marşul Naţional Avram Iancu, înainte de Serbările de la Ţebea.

Istorie şi vedete
Marşul iniţiat de Stănchescu este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara. Probabil, pentru a convinge că pune suflet în acest eveniment special, Laurian Stănchescu a venit ieri, la o conferinţă de presă organizată la sediul CJ, în costum oarecum naţional şi în picioarele goale. Alături de el, a venit şi fosta gimnastă, campioană mondială, Corina Ungureanu, care susţine că se va alătura acestui marş, dar şi un consilier judeţean de la Alba, Virgil Nariţa, aceştia doi purtând, totuşi, încălţăminte.
„Avram Iancu ar fi putut să umple singur o istorie, dacă istoria noastră nu ar fi avut atâţia voievozi şi atâţia cărturari, sunt convins că Avram Iancu ar fi putut să umple singur acest mare loc sacru al poporului român”, a declarat Laurian Stănchescu.
Iniţiatorul Marşului Naţional Avram Iancu a spus că la eveniment vor participa personalităţi cunoscute, între care fostul ministru al Culturii, Mircea Diaconu, fostul premier Victor Ciorbea, dar şi pugilistul Leonard Doroftei şi gimnasta Corina Ungureanu. „Nu promit că voi parcurge toţi cei 100 de kilometri pe jos, pentru că am probleme cu spatele, cu coloana, din cauza unei căzături în sala de gimnastică de aici, de la Deva. Mă bucur că sunt astăzi aici, la Deva. Mă întorc cu plăcere de fiecare dată în oraşul pe care-l iubesc foarte mult”, a declarat Corina Ungureanu.

Un marş binecuvântat
Pentru că marşul va cuprinde mai multe momente de închinare, alături de organizatori se află şi Episcopia Devei şi Hunedoarei. „Apreciem faptul că există încă spirite vii şi lucrătoare în neamul acesta românesc, cărora le mai pasă de trecut şi de luminile care au călăuzit devenirea istorică a neamului românesc”, a precizat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.
Din punct de vedere tehnic, Marşul Naţional Avram Iancu reprezintă un drum de 100 de kilometri, între Vidra de Sus şi Ţebea, drum ce va fi străbătut pe jos de cei care vor dori să se alăture. El se va desfăşura în perioada 9 – 14 septembrie, pe traseul Vidra de Sus – Câmpeni – Abrud – Ciuruleasa – Buceş – Mihăileni – Crişcior – Brad – Ţebea. La fiecare oprire în locurile menţionate, la monumentele lui Avram Iancu, vor fi slujbe de pomenire, ţinute de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române. Se vor aprinde lumânări, se vor evoca viaţa şi faptele Crăişorului, timp în care vor răsuna clopotele. Marşul va ajunge la Ţebea în după-amiaza zilei de 14 septembrie.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

4 ore ago