O nouă ediţie a Marşului Naţional Avram Iancu

Oana Mihnea

Începând de ieri şi până în 13 septembrie, se desfăşoară cea de-a cincea ediţie a „Marşului Naţional Avram Iancu“, premergător Serbărilor Naţionale de la Ţebea, organizate în memoria eroului moţilor Avram Iancu.
Scriitorul Laurian Stănchescu (foto centru), organizatorul marşului, a precizat în conferinţă de presă că evenimentul a început aseară cu un priveghi la casa lui Avram Iancu, din localitatea Vidra, iar astăzi de dimineaţă grupul a plecat spre oraşul Câmpeni, urmând apoi traseul Abrud, Ciuruleasa, Buceş, Mihăileni, Zdrapţi, Crişcior, Brad şi Ţebea. Traseul este parcurs pe jos şi are aproximativ 100 de kilometri. „În toate locurile unde sunt statuile lui Avram Iancu îl vom celebra, vom aprinde lumânări, iar în toate bisericile pe care le vom întâlni în cale vor fi oficiate slujbe pentru sufletul lui. Vom ajunge sâmbătă după-amiază la Ţebea, şi acolo vom face de gardă până duminică dimineaţa“, a declarat Laurian Stănchescu.
La marş este invitată să participe toată clasa politică, primarii şi chiar şeful statului, pentru a parcurge măcar câţiva kilometri pe jos în memoria lui Avram Iancu. Organizatorul se aşteaptă ca în acest an, cât mai multe persoane să se alăture acţiunii şi să ducă împreună la bun sfârşit omagierea.

Demers pentru recunoaşterea lui Iancu
În paralel cu activităţile sale culturale, scriitorul Laurian Stănchescu este autorul unui proiect de lege pentru recunoaşterea ca „erou al naţiunii române“ al lui Avram Iancu. Acesta a ajuns în Parlament, iar în luna martie a acestui an a fost trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, care l-a trimis înapoi. Chiar şi aşa, scriitorul nu a renunţat şi noua variantă a proiectului de lege a trecut din nou de Senat, iar acum se află la Camera Deputaţilor. Poetul s-a arătat optimist în ceea ce priveşte situaţia actuală, având promisiuni din partea parlamentarilor că în sesiunea din această toamnă proiectul va fi votat şi va ajunge din nou în atenţia preşedintelui ţării. „Probabil că atunci preşedintele nu a fost consiliat corect şi a acţionat fără să cerceteze. Dacă Avram Iancu nu exista, astăzi Transilvania nu ar fi făcut parte din spiritualitatea şi istoria românească. Fără istoria noastră, nu avem loc în istoria contemporană“, a adăugat Stănchescu.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago