Categories: Actualitate

Ultima ediţie a Marşului lui Avram Iancu

Natalia Bumbac

Scriitorul Laurian Stănchescu (foto în dreapta) a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în acest an va organiza ultima ediţie a Marşului lui Avram Iancu. Timp de şase ani la rând, în săptămâna de dinainte de comemorarea Crăişorului Munţilor, Laurian Stănchescu a parcurs pe jos distanţa de 100 de kilometri dintre Vidra de Sus, satul natal al Crăişorului şi mormântul lui de la Ţebea. De fiecare dată a fost însoţit de localnici, colegi de breaslă şi militanţi pentru păstrarea vie a memoriei Eroului Naţional.

Iniţiat în 2011
Şi în acest an, Laurian Stănchescu a lansat mai multe invitaţii inclusiv către reprezentanţi ai clasei politice, unii i-au promis că-l vor însoţi în Marşul lui Avram Iancu, dar nici unul nu a trecut la fapte. Tocmai de aceea, scriitorul, cel care a iniţiat acest marş în 2011, a afirmat că va renunţa la organizarea lui.
Ediţia din acest an a Marşului lui Avram Iancu va debuta în 4 septembrie, în Vidra de Sus, având itinerariul prin localităţile Avram Iancu – Câmpeni – Abrud – Ciuruleasa – Buceş – Mihăileni – Crişcior – Brad şi se va încheia în 9 septembrie la Ţebea. În fiecare din localităţile amintite, în biserici vor avea loc comemorări şi slujbe de pomenire, care vor culmina duminică, 10 septembrie, cu tradiţionalele manifestări de la Ţebea. Ca de fiecare dată, alături de Laurian Stănchescu au fost moţii din localităţile din Apuseni. Octogenara Maria Oprea (foto în centru), din localitatea Zdrapţi, recunoscută ca fiind cel mai important poet popular al României şi care i-a dedicat în cartea sa mai multe poeme lui Avram Iancu, va fi şi ea alături de participanţi la marş.
Nu este singurul demers pe care scriitorul Laurian Stănchescu l-a iniţiat pentru a păstra în memoria colectivă a românilor importanţa şi rolul pe care Avram Iancu l-a avut în istorie. Tot el este iniţiatorul legii, votate în Parlament, prin care Crăişorul Munţilor a fost declarat oficial Erou Naţional.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Mulțumesc tare mult, "Mesagerul Hunedorean"! Susțineți o cauză națională, cauza românismului! Onor, dumneavoastră!

    Cu stimă, Laurian Stănchescu.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago