Comunitate

Lăpugiu de Jos: 2023 cere motoare turate la maximum

Magdalena Șerban

Pentru mulți edili, 2023 va fi un an de cotitură. Cel mai greu le va fi acelora care s-au zbătut să aducă investiții în comunitate, accesând bani europeni nerambursabili. I-au câștigat, nu ușor, dar abia de acum încolo începe bătălia, fiind obligați să asigure cotele de cofinanțare din visteria proprie. Iar cum primăriile au pe mână bugete decente, dar cam atât, totul e o loterie. La Lăpugiu de Jos, se anunță vremuri cu multe de rezolvat. Însă cetățenii nu vor resimți asta, nefiindu-le majorate impozitele.

Fără dări locale modificate
„Nu am mărit grila de impozitare. Taxele și impozitele locale au fost actualizate la rata inflației, deci am pus în aplicare acel indice de 5,1 pentru a respecta Codul Fiscal. Oamenii pot achita la primărie cu numerar sau prin virament făcut prin Trezorerie ori și mai simplu și comod, accesând platforma națională www.ghișeul.ro, deci în sistem online. Până în 31 martie vor avea acea reducere de 10 la sută dacă ono­rează suma integrală. Unii colegi am văzut că practică un prag de 5 procente, iar alții mizează pe mai mult. Așa am decis și noi. Poate că pentru un pensionar, o familie cu greutăți și copii de întreținut va fi un mic sprijin. De banii scutiți iau ceva în casă. Bineînțeles, din necesarul zilnic. La 22 am tras linie onorabil, neavând foarte mulți restanțieri. Circa 92 la sută e cuprins, la zi. Există firme intrate în insol­vență (puține), așa că acolo e mai com­plicat. Localnicii sau cei care dețin proprietăți la noi nu ne fac necazuri, în general, lucru pentru care doresc să le mul­țu­mesc. Foarte mulți plătesc din primul trimestru și se scapă de povara obli­ga­țiilor”, a subliniat primarul din Lăpugiu de Jos, Alin Chiorean (foto).

S-au gândit la soluții
Pe de altă parte, în contextul fi­nan­ciar dat, în 2023 cuvântul de ordine va fi buna înțelegere, administrația pu­blică apelând la mici condiții pentru a duce la îndeplinire noi sarcini ce țin de strategia de dezvoltare locală. Lipsa banilor i-a împins pe aleșii de aici să caute soluții amiabile. „Legat de alocările bugetare din acest an, ele vor fi cu greu împărțite. Spun asta, deoa­re­ce trebuie neapărat să asigurăm cofinanțări la proiectele câștigate din fonduri europene. Însă mai trebuie să accesăm și alte axe, pentru noi obiec­tive, nu putem să stăm să treacă ziua de mâine și să ne împăcăm cu gândul că nu avem de unde. Așa că din nou, sunt implicate sume de bani pentru studii de fezabilitate, avize, etc. Vom încerca să găsim înțelegere în rândul consultanților și al proiectanților, astfel încât să ne păsuiască, aștep­tându-ne de bani. Alte șanse nu văd, deo­cam­dată. Doar în acest mod vom reuși să înaintăm. Obligatoriu se impune să fim realiști și să luăm deciziile în funcție de situația în care suntem. Noi nu avem cum să visăm la investiții mari din bugetul propriu. Abia ne descurcăm să funcționăm. Doar accesând fonduri de la Uniunea Europeană sau ceea ce putem prin filiere guvernamentale, GAL, etc, mai mișcăm lucrurile și le modernizăm. Să mai punem la socoteală scum­pirile la iluminatul public, la combustibili și cam la tot ce e esențial. Nu e că nu se vrea, e că totul se învârte în jurul docu­men­te­lor, a proiectelor, a actelor, etc”, a mai punctat edi­lul local.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

13 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

13 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

13 ore ago