La Lelese poate să vină iarna, pregătirile sunt finalizate

Magdalena Şerban

Avantajul comunelor precum Lelese este că nu se pot plânge de lipsa lemnului de foc, ceea ce nu e deloc rău pentru vremurile actuale, când în multe zone din ţară, acesta e la mare căutare. Însă iarna care se aş­terne aici are şi dezavantaje.
„Avem în proprietate peste o mie de hectare de pădure, ceea ce ne ajută la încasările anuale. Din taxele şi impozitele strânse la bu­getul local abia ne descurcăm. Fondul fores­tier e dat în pază şi administrare la Ocolul Silvic Ţinutul Pădurenilor. Norocul nostru e că pădurea se află foarte aproape de sat, la vreo 2,5 kilometri, plus că e accesibilă din drumul auto. S-a practicat un preţ de 110 lei pe metrul cub, iar lumea şi-a luat lemnul direct de la drum. Am încercat să rezolvăm, prioritar, lemnul de foc pentru populaţie. Pentru a-l asigura cel necesar instituţiilor publice de pe raza comunei, am plătit doar marcatul, în rest ne-am descurcat cu oamenii noştri de la primărie. Ca să fie mai ieftin pentru localnici, nu depozităm lemnul, ci fiecare şi-l transportă din drum”, a arătat Ciprian Achim (foto), pri­marul comunei Lelese.
Acesta a mai spus că pentru iarnă, pre­gă­tirile s-au cam făcut, fiind comandate 90 de tone de material antiderapant. La primărie există un buldoexcavator, două tractoare şi încă un utilaj multifuncţional. „În fiecare iarnă am întâmpinat greutăţi. E firesc. La noi nu e ca în sufragerie, unde se stă la căldură şi nu se face nimic. Asta e iarna, dar e bine că avem cu ce să intervenim. Dacă îţi cumperi două maşini de pompieri nu înseamnă că nu o să mai fie incendii. Aşa e şi în cazul nostru cu zăpada. E clar că o să ningă uneori prea mult, o să avem blocaje şi multe altele. Ce mai vreau să spun e că semnalăm probleme cu maşinile supraîncărcate ce ne tranzitează. Pe de o parte, atât noi cât şi Consiliul Judeţean Hunedoara ne dăm silinţa să modernizăm sau să reparăm drumurile, iar transportatorii le lasă praf în urma lor.
O altă noutate e că ne-am gândit să venim în sprijinul cetăţenilor care deţin animale in­cluse în diverse rase de carne, ce trebuie cân­tă­rite şi evaluate pentru a beneficia de su­b­ven­ţiile puse la dispoziţie de autorităţi. Aşa că am achiziţionat la primărie două cân­tare pen­tru animale (cu ţarc, cu tot ce trebuie) şi un sistem de cântărire în baza căruia putem da amenzi şoferilor care nu respectă tonajul în­căr­căturii transportate. Nu vrem să ne batem joc unii de alţii, ci e musai să se impună o dis­ci­plină”, a mai subliniat primarul din Lelese.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

5 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

5 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

5 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

5 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

5 ore ago