Categories: Comunitate

Lelese: Pregătiri pentru provocările iernii

Magdalena Șerban

La Lelese, pregătirile pentru iarnă sunt deja pe rol, așezarea geografică a satelor aparținătoare devenind o grijă de sezon, în fiecare an. Dar pe lângă acest aspect, cu lemnul de foc nu e nici un fel de bătaie de cap, pădure existând din plin, și e situată chiar aproape de drumul de acces.

Fiecare cu norocul lui
„Ocolul Silvic Ţinutul Pădurenilor ne administrează fondul forestier pe care îl deținem, în baza unui contract de pază. Pentru lemnul de foc s-a practicat un preț de 150 lei pe metrul cub în acest an, iar lumea şi-a luat necesarul direct de la drum. Asta, ca să fie mai ieftin și să nu implice și transport până acasă, ceea ce ar fi dus la costuri suplimentare, deci iar bani peste bani. A fost un lemn mai bun ca acela din 2020. În ce privește obligația de a asigura lemnul pentru instituțiile publice din raza teritorială, ne-am descurcat cu oamenii de la primărie, ei fiind baza întregului proces. Suntem o comună de munte și nu ne putem face iluzii că dacă iarna va fi una cu temperaturi accesibile, nu vom întâmpina obstacole. Când ninge, trebuie să inter­ve­nim, indiferent că e vorba de satul principal sau de oricare altul. Oamenii au aceleași drepturi. Oricum, avem o comunitate unită și nimeni nu se ferește când trebuie să dea o mână de ajutor”, a arătat Ciprian Achim (foto), primarul din Lelese. Totodată, edilul a mai precizat că materialul antiderapant (nisip și sare) este un punct-cheie, fiind vital pentru anotimpul rece. Momentan, există pe stoc 40 de tone și se vor mai achi­ziționa încă 50. La primărie se găsesc un buldoexcavator, două tractoare şi încă un utilaj multifunctional, adică o întreagă lo­gistică cu care se face front comun când trebuie realizată deszăpezirea. Legat de accesul în instituție pe perioada critică, pen­tru a se respecta noile reglementări, cei vaccinați împotriva COVID pot ajunge în interiorul edificiului, la fel ca cei certi­fi­cați ca fiind trecuți prin boală sau cei care prezintă test rapid sau PCR negativ. Restul trebuie să se conformeze prevederilor le­gale, fiind ajutați de către un reprezentant al unității să-și rezolve doleanța cu care au venit, dar fără să aibă voie să se plimbe prin clădire.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

20 de secunde ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

16 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

16 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

16 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

16 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

18 ore ago