Categories: Comunitate

Invitaţie la Nedeia din Cerişor

Nicolle Ebner

În urmă cu doi ani, de Rusalii, primarul comunei Lelese, Ciprian Achim, mare iubitor de tradiţii şi obiceiuri strămoşeşti, a redat locuitorilor sărbătoarea Nedeii Pădureneşti, obicei întrerupt mai bine de 15 ani. Pregătirile abia au început, iar articolul din MESAGERUL HUNEDOREAN poate fi considerat o invitaţie oficială făcută de primarul comunei, tuturor celor care vor să sărbătorească într-un ţinut de o frumuseţe electrizantă, alături de oameni a căror ospitalitate a trecut de graniţele judeţului.

Sfinţirea recoltei „în verde”

Anul acesta, Nedeia Pădurenească se va desfăşura şi în satul Cerişor, şi în localitatea centru de comună, Lelese-în prima Duminică după Rusalii. Nu de alta, dar primarul s-a gândit că harnicii locuitori ai comunei merită să aibă parte de două sărbători, dându-le astfel posibilitatea sătenilor să se întreacă în ospeţie. Potrivit obiceiului strămoşesc, la începutul sezonului de cosit, în duminica de Rusalii, în tot ţinutul pădurenilor, se iese în ţarină pentru sfinţirea holdelor. „După slujba de Rusalii, se iese cu tot satul până la marginea ţarinelor, unde preotul sfinţeşte viitoarea recoltă în verde, adică în viaţă, semănăturile fiind abia răsărite. Pentru bogăţie şi ca să le apere de secetă. De Rusalii, fiecare familie îşi invită neamurile şi prietenii, care şi ei iau parte la ritualul sfinţirii ţarinii, după care fiecare merge acasă şi mănâncă de-amiaz’. Apoi, către seară, se vor aduna în centrul satului Cerişor, unde va începe nedeia”, povesteşte primarul Ciprian Achim.

Miei la proţap, vinars şi plăcinte pădureneşti

Sătenii deja au început pregătirile. Au pus mână de la mână, au adunat bani şi au tocmit deja muzicanţii. Cei cu oi mai multe au pus la bătaie miei, pentru tot satul, aşa că, mai spune primarul, de Rusalii, la Cerişor, gazdele şi invitaţii se vor înfrupta din miel la proţap, garnisit cu brânză (pădurenii spun că mielul nu se mănâncă fără brânză-am putea spune că e vorba de fineţuri franţuzeşti, dacă nu am ştii că sunt obiceiuri strămoşeşti). Nu poate lipsi vinarsul şi celebrele deja plăcinte pădureneşti, numai bune de întreţinut poveştile şi dezlegat limbile, mai ales pentru invitaţi. „Îi aşteptăm, cu mare drag, pe toţi cei care vor să ia parte la obiceiul nostru. Sunt bineveniţi încă de sâmbătă, ocazie cu care se poate proba şi ospitalitatea localnicilor”, mai spune primarul comunei.

La Cerişor, nu sunt pensiuni care să-i ofere condiţii de patru stele, dar casele oamenilor sunt deschise pentru orice om bun. Aşternuturi curate, curţile pline de flori, iar masa se umple cu bunătăţi sănătoase, fără E-uri sau alte chimicale, cât ai bate din palme.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Vecernia plecării genunchilor la Deva
    Sărbătoarea Preasfintei Treimi a început in Biserica ‘ »Immaculata » din Deva cu vecernia din duminica Coborârii Spiritului Sfânt. Părintele paroh Ioan Sorin Sabo a dat binecuvântarea pentru vecernie la începutul căreia s-a cântăt Împărate ceresc, urmat de celelalte rugăciuni începătoare şi apoi psalmul de seară (Psalmul 103). În timpul recitării psalmului părintele a rostit rugăciunile vecerniei în altar după care a urmat ectenia mare. A urmat direct Doamne, strigat-am…, timp în care preotul a tămâiat toată biserica după obicei. Strana a cântă o serie de tropare amintind de evenimentul Pogorârii Spritului Sfânt şi de darurile Acestuia. Apoi la ieşire cu cădelniţa pe însăşi rugăciunea Împărate ceresc s-acântată pe vers 6. La prohimen s-a cântat Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu eşti Dumnezeu care faci minuni! intercalat de stihuri din Psalmul 76. Imediat după prohimen părintele a invităt credincioşii la rugăciune cu formula Iară şi iară, plecând genunchii noştri, Domnului să ne rugăm..

    Părintele Sorin a rostirt celor şapte rugăciuni ale vecerniei plecării genunchilor Toate aceste rugăciuni au fost rostite în genunchi de către preot şi de către credincioşi. Rugăciunile în număr de şapte, în cinstea Darurilor Spiritului Sfânt şi au fost interpretate ca fiind o cerere a acestora asupra credincioşilor rostită de preot, iar îngenuncherea ca semn de pocăinţă pentru păcatele făcute de la Înviere până la Rusalii. Dintre aceste rugăciuni, prima este o cerere de iertare a păcatelor, iar a treia o cerere implicită a Darurilor Spritului Sfânt. Cea de a cincea este o rugăciune de iertare a păcatelor celor trecuţi la Domnul credincioşilor răposaţi. Ultima, cea de a şaptea este de fapt ultima rugăciune din cele rostite de preot în tăcere în timpul Psalmului 103, la vecernie.După ce s-a citit ultima rugăciuni, s-a rostIT ectenia Să plinim rugăciunile noastre cele de seară… S-a cântă troparul final al Rusaliilor «Binecuvântat eşti, Cristoase Dumnezeul nostru, cel ce preaînţelepţi pe pescari ai arătat, trimiţându-le pe Spiritul cel Sfânt, şi printr-înşii lumea ai vânat, iubitorule de oameni, mărire Ţie».

    Vecernia plecării genunchilor s-a încheit cu apolisul special al acestei slujbe, Rusaliilor:«Cel ce din sânurile Tatălui s-a micşorat şi din ceruri pe pământ s-a coborât şi a luat întreagă firea noastră cea omenească şi a îndumnezeit-o şi după aceea iarăşi s-a suit şi a şezut de-a dreapta lui Dumnzeu Tatăl şi pe dumnezeiescul şi sfântul şi cel de o fiinţă şi întocmai puternicul şi premăritul şi împreună veşnicul Spirit prea sfinţii săi Ucenici şi Apostoli l-a trimis şi printr-Însul i-a luminat iar prin ei a luminat toată lumea, Cristos adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei li celei cu totul fără de prihană sfintei Maicii sale, ale sfinţilor, măriţi, întrutotlăudaţi Apostoli şi ale tuturor sfinţilor să ne miluiască şi să ne mântuiască ca un bun şi de oameni iubitor.»
    Dr.Gheorghe P.Budău-prim curator

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

3 secunde ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

4 minute ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

4 minute ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

4 minute ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

8 minute ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

8 minute ago