Categories: Comunitate

Tradiţii reînviate la Lelese

Magdalena Şerban

Dacă există un loc în judeţul Hunedoara, în care tradiţiile să fie la ele acasă, acela este comuna Lelese. Aici încă se mai măsoară oile, iar jocul şi cântecul popular sunt cinstite la fel ca odinioară.

„Leleşana“, pe scenele naţionale

Emblematic pentru frumoasa aşezare este ansamblul folcloric de dansuri pădureneşti ”Leleşana”, care a luat fiinţă în anul 1990 şi este format din 10 perechi de tineri, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 20 ani, ce fascinează prin forţa, autenticul şi sensibilitatea coregrafică prin care pun în valoare zona pădurenilor. Acestora li se mai alătură solişti vocali, recunoscuţi prin frumuseţea vocilor şi laureaţi ai multor festivaluri din ţară. “Încercăm să mergem oriunde suntem doriţi. Deocamdată, nu am trecut graniţele ţării, însă
am avut ocazia să performăm pe scenele naţionale. Cea mai recentă reprezentaţie a fost la Făget. Este vorba de festivalul pentru copii şi tineret, intitulat “La Curţile Dorului – Emilia Comişel”. E pentru prima dată când am trecut pragul zonei Banatului, deşi am avut numeroase ieşiri din judeţ. Consiliul Local şi primarul comunei Lelese, Ciprian Achim, au fost alături de noi cu fiecare ocazie, ajutându-ne cu toate cele necesare. Le mulţumesc mult şi pe această cale, pentru că nu ne uită şi împart cu noi puţinul avut”, spune Dorica Ungureanu, coordonatoarea Ansamblului şi directoarea Căminelor culturale din comuna Lelese.

Invitaţie la tradiţie

În urmă cu trei ani, de Rusalii, primarul, mare iubitor de obiceiuri strămoşeşti, a redat locuitorilor sărbătoarea Nedeii Pădureneşti, obicei întrerupt mai bine de 15 ani. În 12 iunie, e programată tradiţionala nedeie de la Cerişor, iar în 19 iunie, cea de la Lelese. Nu vor lipsi vinarsul şi celebrele plăcinte pădureneşti, numai bune de întreţinut poveştile şi de dezlegat limbile, mai ales, pentru invitaţi. „Îi aşteptăm, cu mare drag, pe toţi cei care vor să ia parte la obiceiul nostru. Venind la noi, vor avea ocazia să probeze şi ospitalitatea localnicilor. Sâmbăta, am avut măsuratul oilor. Nu mai sunt decât câteva familii cu oi, în comună, dar nu renunţăm la obicei. Acestea se adună la un loc şi îşi mulg oile. După măsurătoare, se stabileşte cine şi câtă brânză va primi de la ciobani, în anul respectiv. Comuna nu are pensiuni care să ofere condiţii de patru stele, dar casele oamenilor sunt deschise pentru orice om bun“ încheie Ciprian Achim, edilul comunei Lelese.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

17 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

17 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

17 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

17 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

17 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

17 ore ago