Categories: Actualitate

Ansamblul „Leleșana”, invitat să colinde la Târgu Mureș

Magdalena Șerban

Ansamblul folcloric „Leleșana”, ce activează în cadrul căminului cul­tural din Lelese, a fost invitat la Târgu Mureș pentru a pune în scenă tradițiile pădurenești, atât de apre­ciate în țară și peste hotare.

 

Mândri de portul tradițional

Dacă există un loc în judeţul Hunedoara în care datinile să fie la ele acasă, acela este comuna Lelese. Aici încă se mai măsoară oile, iar jocul şi cântecul popular sunt cinstite la fel ca odinioară. „Zilele trecute am luat parte la un mare festival de colinzi. Nu am fost până acum la Târgu Mureș să colindăm sau să pre­zentăm obice­iu­rile noastre stră­bune, așa că ne bu­cu­ră acest prilej. Am făcut un program de co­linde și tradiții de Crăciun, cu strigatul da­rurilor. Deci am colindat, am jucat și am strigat darurile, adică exact așa cum se petrece într-o casă de pă­du­reni. De Crăciun e frumos și creș­tinește atât să primești, cât să și dăruiești. Prin urmare, gazda pri­meș­te cu drag colindul și se bucură de vizită, iar la rândul său, face mici daruri (țuică, slănină, etc). Bucuria e de ambele părți. Noi nu avem o co­lindă de cinci minute și după care să plecăm, în grabă. Noi colindăm vreo 20 de minute, poate chiar jumătate de oră într-o casă. Satele noastre sunt mici, au câte 50-60 de case, așa că le cuprindem pe toate. Pe plan local, noi nu organizăm evenimente cu invitați care să ne colinde, deci nu chemăm oamenii la cămin pentru spectacol, obiceiul nostru din moși strămoși fiind acela de a-i colinda chiar la ca­sele lor. Am început repetițiile și vom merge la fiecare gospodărie în parte. Ce mai vreau să anunț e că de Revelion vom pe­trece tot împreună, dar de data asta la căminul cultural unde ne aducem ce ne trebuie ca să ne bu­curăm de toată distracția. Vom juca, vom cânta și vom trece în următorul an așa cum o facem de cinci ani în­coace: cu veselie. Vin din ce în ce mai mulți și cred că întoarcerea în sânul tradițiilor și a petrecerii de altădată, nealterată de modernisme, va cuceri din ce în ce mai mult zona urbană. Lu­mea ree­valuează valorile, sătulă fiind de superficialitatea din ziua de azi. Vă aș­teptăm cu inima deschisă. Pădu­renii sunt ospitalieri, inimoși și oameni tare faini “ a arătat Ciprian Achim (foto), edilul șef al comunei Lelese. Reamin­tim că emblematic pentru frumoasa aşezare este ansamblul de dansuri pădureneşti ”Leleşana”, care a luat fiinţă în anul 1990 şi fascinează prin forţa, autenticul şi sensibilitatea core­grafică prin care pune în valoare zona. Perechilor li se mai alătură solişti vocali, recunoscuţi prin frumu­seţea vocilor şi laureaţi ai multor festivaluri din ţară.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Când pisica nu-i a­casă, șoarecii joacă pe masă! Situația este întâlnită într-o localitate din su­dul…

19 ore ago

Bulina albă

Mathias Popescu (14 ani), sportiv din comuna Baru Mare, legitimat la un club din Petroșani…

19 ore ago

Bulina neagră

Adrian P., recidivist minor din Petrila Pentru că a fost condamnat la 4 ani de…

19 ore ago

Sute de apeluri la dispeceratul de iarnă al Consiliului Județean

Zeci de utilaje au intervenit în wee­k­end pentru deszăpezirea drumurilor ju­dețene, în urma căderilor masive…

19 ore ago

Susțin performanța!

Peste 1.000 de elevi și dascăli vor ajunge în acest an în județul nostru, la…

19 ore ago