Categories: ActualitateFlash

Hunedoreanca Sonia Șortan a câștigat medalia de argint la Olimpiada Internațională de Geografie

 Hunedoreanca Sonia Șortan (foto), originară din Brad, este câștigătoarea medaliei de argint la Olimpiada Internațională de Geografie 2015 de la Moscova.

Sonia a absolvit în acest an Liceul ”Decebal” din Deva cu cea mai înaltă distincție Suma cum Laudae, la secția de matematică – informatică, bilingv engleză. Din clasa a VIII-a a participat în fiecare an la Olimpiadele Naționale de Geografie, obținând de fiecare dată premii importante, printre care o mențiune, premiile I, II și III. Este prima participare a hunedorencei la o Olimpiadă Internațională, unde pe lângă că și-a demonstrat cunoștințele în materie de geografie a avut ocazia să poarte cu mândrie costumul tradițional românesc, specific zonei din care provine.

”Pasiunea pentru geografie o are de la mine, eu fiind de profesie geolog. A fost prima participare a Soniei la o olimpiadă internațională, unde toate probele au fost în limba engleză. Tot în cadrul concursului participanții au trebuit să susțină o probă prin care să prezinte elemente din cultura națiunii din care provin. Pentru acest moment Sonia a purtat un costum popular din comuna Buceș, reprezentativ pentru Țara Moților. S-a pregătit foarte mult pentru acest concurs, a studiat volume întregi de specialitate. Din câte am reușit să aflu, echipa României a ocupat primul loc pe națiuni la acest concurs”, a declarat Georgeta Dulgheru, mama Soniei, câștigătoarea medaliei de la Olimpiada Internațională de Geografie.

Pe viitor, Sonia Șortan va urma cursurile Facultății de Geologie și Geofizică de la Universitatea de Stat din București, fiind singura din țară unde există o astfel de specializare. Hunedoreanca a fost admisă la alte patru universități prestigioase din Marea Britanie, doar că ,din motive financiare nu va merge să studieze acolo, spune mama sa.  (Natalia Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

5 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

5 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

5 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

5 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

5 ore ago