Guvernul a aprobat mecanismul de acordare a ajutorului de stat pentru CEH!. O gurã de aer pentru energeticieni!

  Oana Mihnea

Guvernul României a consemnat un pas înainte pentru a veni în sprijinul Complexului Energetic Hunedoara, societatea confruntându-se cu dificultăţi financiare majore. Mai exact, a aprobat, ieri, mecanismul privind acordarea unui ajutor de stat individual, care să reprezinte salvarea CEH.  

Activităţile societăţii trebuie separate
Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă, Ministerul Finanţelor Publice va putea acorda, la solicitarea CEH, un împrumut în tranşe, în limita sumei de 167 de milioane de lei pentru o perioadă de şase luni, cu titlu de ajutor de stat individual de salvare. Acest ajutor de stat se acordă în scopul asigurării necesarului de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de şase luni de la acordare, precum şi pentru cele necesare achiziţionării deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (conform HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră). Dar, sprijinul financiar reglementat prin acest act normativ nu se acordă în sectorul cărbunelui. Pentru a demonstra că nu va fi utilizat în acest sector, activitatea minieră a societăţii se va separa legal de celelalte activităţi. De aceea, după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi având în vedere că ajutorul de stat individual de salvare a fost autorizat de Comisia Europeană în data de 21 aprilie a.c., societatea va iniţia demersurile pentru separarea activităţii miniere.

Ce obligaţii are CEH?
Din suma de 167 de milioane de lei din ajutorul de stat  individual pentru salvare, 98,476 milioane lei se vor acorda din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. Cea de-a doua tranşă, în sumă de 68,524 milioane lei, este condiţionată de reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare, respectiv de rambursarea împrumutului acordat în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.11/2015 privind acordarea unui împrumut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. din venituri realizate din privatizare. Împrumutul se acordă în baza unei analize economico-financiare făcută de către EximBank SA, pentru stabilirea capacităţii de rambursare. Restituirea împrumutului se face integral, în termen de şase luni de la acordare, împreună cu dobânda aferentă. Până la data scadenţei împrumutului, CEH are obligaţia să prezinte Ministerului Finanţelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. În baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societăţii, Ministerul Finanţelor Publice poate prelungi perioada de acordare a împrumutului, în aceleaşi condiţii de dobândă. Dacă în termen de şase luni de la momentul acordării împrumutului, societatea nu prezintă un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual, aceasta este obligată să prezinte un plan de lichidare voluntară.

Bani destinaţi rambursării
În şedinţa de Guvern din 13 mai 2015, s-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 11/2015 privind acordarea unui împrumut CEH  din venituri realizate din privatizare, care asigură cadrul legal şi condiţiile în care Trezoreria Statului, prin Ministerul Finanţelor Publice va putea acorda, la solicitarea societăţii, în condiţii de piaţă, un împrumut în limita sumei de 40 de milioane de lei. Împrumutul acordat din venituri din privatizare, pe o perioadă de 90 de zile, este destinat rambursării de către CEH a ajutorului de stat incompatibil pentru care Comisia Europeană a dispus în data de 20 aprilie 2015 recuperarea acestuia de către statul român.
De asemenea, în aceeaşi şedinţă, Guvernul a adoptat o hotărâre de abrogare a HG nr. 86/2013, prin care se stabilea strategia de privatizare a CEH-ului, luând în considerare structura integrată a societăţii de producător de energie electrică şi de exploatare a unor perimetre de huilă.
Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. este unul dintre cei mai importanţi producători de energie electrică din România şi asigură circa 6-7 la sută din totalul producţiei naţionale.  În prezent, societatea are aproximativ 6.500 de angajaţi. În afară de producţia de energie electrică, Sucursalele Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni sunt unici producători care livrează energie termică în sistem centralizat în localităţile Deva, Petroşani, Vulcan şi Lupeni.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Eliminarea facilităților fiscale din construcții, undă verde pentru emigrarea angajaților din domeniu

Eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii va accelera tendinţa de emigrare a angajaţilor din domeniu. Un…

2 ore ago

Incinta I a Cetății Deva s-a redeschis pentru public!

Joi, 30 mai 2024, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare a Zonei…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Lucrurile sunt clare în regiunea cu lăm­pașe. Dacă n-ar fi vorba de democrație, parcă nici…

23 de ore ago

Bulina albă

Alexandru Moroșanu, elev al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani Pentru că a fost medaliat…

23 de ore ago

Bulina neagră

Mihaela A., condamnată pentru delapidare Pentru că nu a respectat obligațiile impuse de instanță și…

23 de ore ago

Laurențiu Nistor: Castelul Nopcsa din Țara Hațegului, readus la viață

În Țara Hațegului, la Săcel (comuna Sântămăria-Orlea), se află unul dintre cele mai impunătoare monumente…

o zi ago