Geoagiu va intra în rândul lumii

  Magdalena Şerban

A venit în sfârşit vremea ca şi comunitatea din Geoagiu să se poată bucura de o serie de facilităţi ce ţin de cunoaştere şi comunicare. Până acum, mai toţi edilii-locali din judeţ au optat pentru implementarea unui centru Biblionet, însă la Geoagiu, deşi unitate administrativ-teritorială cu titulatură de oraş, lipsea cu desăvârşire intenţia ca această posibilitate gratuită de deschidere către lume să se concretizeze. Dezinteresul se pare că a aparţinut vechii administraţii locale, care a considerat acest demers neinteresant.

„Era şi cazul să beneficiem de un astfel de centru, mai ales că Geoagiu este oraş. Majoritatea comunelor, mici sau mari de prin judeţ, au primit iniţiativa Bibliotecii Judeţene cu braţele deschise încă de la început, dar la noi nu s-a putut realiza. Bine măcar că mai putem să prindem trenul aflat pe ultima sută de metri, fiind vorba de ultima rundă de implementare a proiectului. Va mai dura puţin până când vom reuşi să punem la punct ceea ce este necesar. Biblionetul va funcţiona în cadrul Casei de Cultură din Geoagiu, aşa că trebuie să reabilităm vechea bibliotecă de aici, pentru că a fost lăsată de izbelişte. Oricum, există spaţiu suficient şi adecvat pentru o astfel de investiţie. Vechea Bibliotecă a fost închisă, la fel ca şi cea din Geoagiu-Băi. Probabil, cărţile trebuiau luate de la Anticariat. Acum a trebuit să luăm în colaborare o persoană, cu patru ore pe zi, pentru că nu am avut prevăzut post pentru un astfel de centru”, a spus Ioan Vălean (foto), primarul oraşului Geoagiu.
De precizat că programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea“ este dezvoltat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, prin intermediul lui bibliotecile publice din România beneficiind de o finanţare de 26,9 milioane de dolari. Proiectul are o perioadă de implementare de cinci ani, începând cu 2008. Conform directorului Bibliotecii Judeţene Ovid-Densuşianu, următoarele localităţi care vor mai putea beneficia de Biblionet în cea de-a cincea etapă şi totodată şi ultima, ce se va desfăşura în următoarea perioadă, vor fi Lelese, Topliţa, Lăpugiu de Jos, Turdaş, Băcia, oraşul Geoagiu şi Orăştie, unde acesta va fi instalat la Centrul de Plasament. Doar după ce va sosi aparatura şi vor fi punctate detaliile, se vor stabili împreună cu primarii localităţilor amintite, datele oficiale de inaugurare. Până acum, au fost deschise 60 de centre Biblionet la nivel de judeţ.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago