Comunismul cu faţă democratică

02 volodia macovei (5)Volodia Macovei
Nimic, în ultimele două decenii, nu mi-a schimbat convingerea că politica românească este doar comunism cu faţă democratică, aplicat de mai toate partidele, cu încrâncenare de cele importante: PSD, PNL şi PDL. În ciuda denumirilor, nu se face nici social-democraţie, nici liberalism, nici democratism popular de dreapta. Se face o tocană, în care se aruncă tot ce pică bine, funcţie de aşteptările electoratului la nivel de promisiuni. Or, asta făcea comunismul, dar cu mai multă pricepere. Comunismul e cel care a măsluit politica, transformând-o în cel mai parşiv sistem de manipulare: toţi oamenii sunt egali, singurele valori sunt cele care se pot mesteca şi digera, inteligenţa şi creaţia culturală sunt duşmanii poporului, oferind ceva ce nu încape în castron.
În ultima vreme, politica românească îşi scoate nădragii murdari în public, arătându-se în întreg comunista sa construcţie. Exemplul cel mai la îndemână este PDL, cu vânătoarea de vrăjitoare menită să ostoiască dorul de control dictatorial al lui Vasile Blaga. Incapabil să ţină sub bocanc cele mai titrate voci din partid, Blaga îi mazileşte pe toţi, preferând să fie înconjurat de docilitatea unor activişti de partid sau domniţe de curte. Din grupul pus la zid de Blaga, Funeriu şi Voinescu sunt mai plăpânzi, dar Teodor Baconschi, Adrian Papahagi şi Cristian Preda sunt persoane cu statură intelectuală deosebită, cu activitate politică notabilă şi care, criticând partidul, au încercat salvarea lui. Blaga este pe contrasens: perdant cu fluierături al alegerilor, s-a reînscăunat prin presiune şi populism. Îndepărtând oameni serioşi din partid, Blaga semnează certificatul de deces a ceea ce a mai rămas din PDL. Crin Antonescu face acelaşi lucru, dar PNL încă e atractiv, fiind la putere: dar şi asta trece.
Păstrarea comunismului cu faţă democratică în politică secătuieşte speranţa românilor. Alungarea intelectualilor serioşi din politică este drum înapoi spre comunism. Mircea Eliade scria, în 1934: „Atâtea provincii romane, admirabil civilizate, au pierit pentru totdeauna, pentru că nu au existat acolo creiere care să domine masa amorfă şi efemeridele istoriei, să creeze valori sufleteşti, să nutrească o cultură.”. Nota bene.

Un gând despre „Comunismul cu faţă democratică”

  1. Voi care sunteti functionari la stat ,care munciti ca , procuror ,judecator ,avocat ,politist, consilier ,primar ,medic sau profesor si sunteti acuzati de diferite infranctiuni penale ,de ce trebuie sa va faceti colegii cinstiti de rusine si societatea civila ,dati-va demisia urgent din functiile pe care le detineti si timp de 10 ani sa nu mai incercati sa aveti vre-o functie publica la stat ,interlopi cu legitimatie de la stat ce ati devenit !

    Justitiarul de Hunedoara

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.