Gândirea critică, competenţă esenţială pentru tineri

Este crucial să ne asigurăm că tinerii, după ce părăsesc băncile şcolii, sunt echipaţi cu competenţe suficiente de gândire critică astfel încât să nu cadă pradă dezinformării care este vehiculată masiv în mediul on-line, în primul rând pe platformele de socializare, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, Grupul PPE).
”Dezinformarea, ca mijloc pus în slujba manipulării, există de când lumea, însă, în ultimii ani, utilizarea dezinformării, fake-news, în mediul on-line a cunoscut o creştere formidabilă. Am putut asista la adevărate campanii de dezinformare având ca ţintă democraţiile europene, acestea fiind reale ameninţări la adresa securităţii statelor membre ale Uniunii Europene. În ultimul an, pe fondul creat de pandemie, am asistat la un bom­bar­dament cu ştiri false în mediul on-line, fapt care a îngreunat informarea factuală des­pre virus, fiind pusă în pericol sănătatea cetăţenilor noştri”, a declarat Winkler.
Potrivit acestuia, Grupul PPE din Par­lamentul European (PE) susţine faptul că UE trebuie să îşi consolideze propriile capa­cităţi de detectare, evidenţiere şi com­­batere a dezinformării. ”În acest pro­ces, este important să susţinem şi pro­gramele europene, dar şi pe cele din statele membre, care sunt menite să for­meze şi să consolideze gândirea critică în rândul tinerilor. În acest sens, accentul mai mare pus pe tematica europeană este important ca metodă de contra­ca­rare a dezinformării. Oferim astfel tinerilor surse verificate de informare şi îi ajutăm să se apere singuri în faţa dezinformării şi a ştirilor false”, a spus europarlamentarul UDMR.
Comisia Europeană, a arătat Iuliu Winkler, a realizat un set de instrumente pe care le pune la dispoziţia şcolilor, a dascălilor, cu scopul de a-i sprijini în elaborarea de cursuri care să dezvolte gândirea critică în rândul tinerilor, să le formeze acestora abilitatea de a identifica şi deosebi o ştire falsă de una veridică.

* Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 175 de deputaţi din toate statele membre ale UE.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago