Şcoala are un rol important în dezvoltarea gândirii critice

Adriana Năstase

Şcoala are un rol semnificativ în echiparea tinerilor cu competenţe de gândire critică ab­solut necesare pentru a naviga în siguranţă printre ştirile false care bombardează în mod constant opinia publică din România, a afir­mat deputatul european Iuliu Winkler (foto), în cadrul unei discuţii on-line avută cu liceeni ai Colegiului Naţional ”Simion Bărnuţiu” din Şimleul Silvaniei.

Important să afle adevărul
„Într-un mediu public din ce în ce mai zgo­motos, în care de multe ori informaţia este înlocuită cu opinie şi în care aparent cel care vorbeşte mai tare are dreptate, gândirea critică este esenţială. Informaţiile vehiculate în spaţiul on-line trebuie supuse analizei şi eva­luării, afirmaţiile făcute în mediul public tre­buie supuse raţionamentului. Este extrem de important ca tinerii să dobândească abilităţile de a decela, prin logică şi raţiune, adevărul de minciunile menite să manipuleze. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, conform datelor de la nivelul UE, o treime dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani se informează doar de pe platformele de socia­li­zare. Tocmai aceste medii sunt cele mai afec­tate de dezinformare, propagandă şi ştiri fal­se”, a declarat europarlamentarul UDMR.

Rezultat strâns
În cadrul discuţiilor cu liceenii s-a abordat subiectul dezinformării grosolane în cazul cam­paniei pentru Brexit, dar şi al actualei campanii de ştiri false legată de pandemia de co­ro­na­virus. ”S-a dovedit clar faptul că artizanii cam­pa­niei pentru ieşirea Marii Britanii din UE, folo­sindu-se din plin de cele mai populare plat­forme de socializare, au intoxicat opinia pu­blică prin minciuni şi dezinformare. Mijloacele teh­no­lo­gice au jucat un rol esenţial în ob­ţine­rea Brexit-u­lui, chiar şi cu un rezultat extrem de strâns, 51,9 la sută pentru Brexit, iar 48,1 la sută pentru rămâne­rea în UE. În lipsa aces­tor campanii de dezinformare, istoria atât a UE, cât şi a Marii Britanii s-ar fi scris diferit”, a spus Iuliu Winkler. El a atras atenţia asupra faptului că dezin­formarea în cazul pandemiei de corona­virus este extrem de periculoasă pentru că vorbim despre sănătatea şi viaţa oamenilor.
Iuliu Winkler a mai arătat că Parlamentul Euro­­pean este preocupat de fenomenul pro­pa­gării ştirilor false. În acest scop s-a înfiinţat o comisie specială – Comisia specială privind in­gerinţele externe în toate procesele demo­cra­tice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv pri­vind dezinformarea (INGE) – în care activează şi europarlamentarul ca membru supleant.
„Gândirea critică faţă în faţă cu problemele europene” a fost titlul întâlnirii deputatului euro­pean cu elevii Colegiului Naţional ”Simion Bărnuţiu”, această dezbatere fiind organizată cu ocazia Zilei Europei.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago