Categories: ComunitateFlash

Facturile de gaz au pus pe jar consumatorii

Andreea Lazăr

Aglomeraţie mare, ieri dimineaţă, la sediul EON Gaz din Deva. Zeci de deveni s-au prezentat cu facturile de consum în mâini, nemulţumiţi de sumele mari pe care trebuie să le plătească. Oamenii spun că facturile aferente regularizării consumului, din perioada octombrie – decembrie 2010, sunt foarte mari, iar valorile înscrise pe acestea nu sunt justificate.

Nemulţumiţi de sumele mari

Cei mai mulţi dintre devenii veniţi la sediul EON Gaz sunt pensionari, care spun că nu au bani să achite facturile. În unele cazuri, valoarea de plată este aproape cât pensia lor. „Am primit factura de gaz şi scrie că trebuie să plătesc 500 de lei. Nu ştiu de unde este această sumă, pentru că eu am plătit lunar aproximativ 150 de lei. Mi se pare foarte mult. Eu în fiecare lună am venit cu citirea contorului, dar nu mi-au luat-o în calcul şi au facturat tot cum au vrut ei”, spune un pensionar din Deva. „Nu înţeleg cum calculează aceşti domni consumul, pentru că facturile sunt exagerat de mari. Acum trebuie să plătesc 400 de lei, după ce în fiecare lună am plătit câte 200 de lei. Pur şi simplu, îşi bat joc de noi”, spune o altă pensionară.

Plata, în funcţie de contract

Reprezentanţii companiei de gaz spun că aceste nemulţumiri ale consumatorilor nu sunt justificate, ele fiind cauzate de neînţelegerea contractului încheiat cu EON Gaz. Există două tipuri de contracte: unul care prevede facturarea unui consum estimativ şi regularizarea la trei luni şi altul cu facturare lunară. În acest ultim caz, consumatorii au obligaţia de a raporta lunar consumul, telefonic, la unul dintre numerele înscrise pe factură, şi plata se va face în funcţie de consumul declarat. Dacă vor exista neconcordanţe între declaraţiile consumatorilor şi verificările periodice ale angajaţilor EON Gaz, diferenţele vor fi reglate la trei luni.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • cum ne fura E.ON Energie Romania S.A. Tg.Mures?
    raspuns: prin factura de regularizare!

    luam un exemplu: X este consumator casnic de gaze naturale, avand contract cu E.ON Energie Romania S.A.
    Conform ordinului 77/2009 "Art 7- Regularizarea va fi evidentiata DISTINCT pe factura, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuandu-se ..." furnizorul are OBLIGATIA de a evidentia regularizarea (a 3-a luna) separat de facturarea consumului de gaz aferent celei de-a 3-a luna: deci 3 autocitiri +1 regularizare, intrucat neemiterea DISTINCTA a regularizarii, evidentiata DISTINCT in a 3-a factura, de catre furnizor, contravine drepturilor consumatorilor casnici vulnerabili de a fi protejati impotriva practicilor de vanzare abuzive.acest act normativ se contrazice un pic cu decizia ANRE 457/2005 capitolul II art.7 din anexa nr.2 care spune: "Art 7 - Regularizarea se va face pe bază de FACTURA DISTINCTA, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuându-se ....."
    "Situatia consumatorilor individuali care se afla în situatii financiare vulnerabile risca în continuare sa se agraveze din cauza modalitatilor ininteligibile de facturare sau a dispozitiilor nejustificate de contorizare" conform Cartei europene a drepturilor consumatorului de energie.

    descriu succint situatia lui X:
    X are contract cu autocitire LUNARA, conform contractului incheiat cu E.ON si beneficiaza de ajutor de caldura LUNAR = 262ron.
    facturile sunt: autocitire 16.09.2011-14.10.2011 index vechi 98-index nou 123 = 25 mc
    autocitire 15.10.2011-14.11.2011 index vechi 123-index nou 163 = 40 mc
    citire eon 15.12.2011 index nou (citit de eon) 369 ( unde este autocitirea aferenta consumului din a 3-a luna, la care are dreptul?) = deci a consumat in perioada 15.11.2011-15.12.2011 = 206 mc, logic ar fi sa poata beneficia de tot ajutorul de caldura si factura sa fie pe 0.00. in aceste conditii el are totusi de plata pe factura de regularizare = 111 ron, din cauza ca E.ON distribuie cei 206 mc (aferenti perioadei 15.11.2011-15.12.2011) peste celelalte 2 perioade de facturare cu autocitire, astfel ajutorul de caldura diminuandu-se cu contravaloarea aferenta cantitatii redistribuite pe celelate 2 perioade de facturare cu autocitire ( adica 16.09.2011-14.10.2011 si 15.10.2011-14.11.2011). in baza carui act normativ, legal acest furnizor aplica respectiva metoda de calcul? in acest caz furnizorul emite o factura in baza unui consum care nu este conform cu realitatea, deci este pasibil de cel putin o amenda. La ce mai foloseste autocitirea,daca E.ON distribuie consumul NU in baza autocitirii, aruncand astfel asupra consumatorului prezumtia de vinovatie, incalcandu-se astfel si Constitutia si Codul civil in care se stipuleaza 'prezumtia de nevinovatie', ca si cum furnizorul nu-l crede ca a consumat mc autocititi. si alta metoda de calcul mai abuziva decat prima: imparte ajutorul de caldura la 90 zile, ori ajutorul in acest caz trebuie asociat cu doar 1.5 luni (45 zile), de acest ajutor beneficiind din 1.11.2011 pana la data citirii de catre eon a indexului(adica 15.12.2011). Astfel furnizorul aplica in mod eronat metoda de calcul, este un furt, iar E.ON gaz energie romania SA profita de neclaritatea articolului 5 din noul contract cadru "CONDITII-STANDARD -pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la consumatorii casnici cap IV Art. 5. - Regularizarea contravalorii serviciului de furnizare reglementata, FACTURATA LUNAR, se face pe baza indexului echipamentului de masurare, citit o data la 3 luni."

    ideal ar fi: autocitire consumator (sau estimare eon) 16.09.2011-14.10.2011 index vechi 98-index nou 123 = 25 mc >>> emitere factura 1
    autocitire consumator (sau estimare eon) 15.10.2011-14.11.2011 index vechi 123-index nou 163 = 40 mc >>> emitere factura 2
    autocitire consumator (sau estimare eon) 15.11.2011-15.12.2011 index vechi 163-index nou 369 = 206 mc
    citire EON 16.12.2011 ( si aici citirea EON poate sau nu sa coincida cu autocitirea din luna a3-a luna) >>>>>>>>>>>>>>> emitere factura 3+ regularizare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cu eventualele diferente pe plus sau minus. E.ON aplica abuziv si cu rea intentie a legii prin metoda de calcul neinteleasa si CONDAMNATA de MAJORITATEA CONSUMATORILOR, iar consumatorii se pot considera in contextul acesta consumatori captiv (monopol natural) si...furati.

    conform ordinului 77/2009 " IV. Determinarea consumului de gaze naturale
    Art. 4 (1) Cantitatile de gaze naturale furnizate consumatorului SE STABILESC LUNAR, in conformitate cu prevederile Programului de consum, determinat conform anexei nr. 2, program prevazut in contractul de furnizare.
    Art. 5 Regularizarea contravalorii serviciului de furnizare reglementata, FACTURATA LUNAR, se face pe baza indexului echipamentului de masurare, citit o data la 3 luni.
    Art. 7 Regularizarea va fi evidentiata DISTINCT pe factura, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuandu-se in termenul prevazut in contract, cu angajarea corespunzatoare a raspunderii contractuale, in conditiile stipulate in contractul de furnizare,
    VI. Drepturile si obligatiile consumatorului casnic de gaze naturale
    c) sa transmita indexul echipamentului de masurare, determinat LUNAR prin AUTOCITIRE, in conditiile si la termenele precizate de furnizor", X are dreptul sa dea indexul LUNAR prin autocitire si conform "Art. 7 -(1) Furnizorul are urmatoarele obligatii: b) sa FACTUREZE LUNAR contravaloarea serviciului pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale si, dupa caz, a majorarilor de intarziere si sa transmita consumatorului FACTURA LUNARA" furnizorul are obligatia sa FACTUREZE LUNAR contravaloarea serviciului de furnizare a gazului, regularizarea fiind evidentiata pe a3-a factura, dar DISTINCT de consumul de gaze din a3-a luna.
    cu cat a furat in acest caz E.ON = 111 ron !!!! sfatul meu: alegeti alt furnizor de gaze !! pana una alta mergeti si la protectia consumatorului sau sesizati ANRE.

  • sint dezamagita de ce se intipla cu autocitirile si cu indexui dat .nu am dat citirea pentru ca am fost plecata urgent din loc si am primit extimare mare la factura fata de cei pe ceas si nici numi inregistreaza in prezent cit am spunind ca voi plati factura de 5 milioane un consum pe care eu nu lam facut si ceasul o dovedeste numai pentru ca nu am dat indexul cind trebuia Va rog cei de facut ca este o inselatorie pe fata...

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago