Categories: ActualitateFlash

Elevii refuză vaccinul împotriva gripei porcine

Nicoleta Popa

Elevii hunedoreni refuză să se vaccineze împotriva virusului A H1N1. Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a cerut unităţilor şcolare din judeţ, liste cu numele elevilor ai căror părinţi sunt de acord ca aceştia să fie vaccinaţi. De la primele semne, se pare că majoritatea se declară împotriva măsurii.

Informaţii de pe Internet
Elevii Liceului Teoretic Traian din Deva au refuzat vaccinarea împotriva gripei porcine. Din 385 de elevi cu vârsta peste 16 ani, doar 11 vor fi imunizaţi. Potrivit inspectorului şcolar general, Alexandru Lăutaru, diriginţii claselor i-au întrebat pe părinţi dacă vor ca elevii să fie vaccinaţi împotriva virusului A H1N1, dar în mare parte, aceştia au spus nu. „Refuzul părinţilor se datorează în mare parte mesajelor venite pe Internet, despre posibile efecte secundare ale vaccinului, dar care nu au nici un suport ştiinţific. În plus, o parte din vină o are şi mass media, care în loc să încurajeze această măsură de prevenire, a promovat părerile celor care sunt împotriva acestui vaccin”, a declarat inspectorul şcolar general. O situaţie asemănătoare se regăseşte şi la Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny“ din Simeria. Aici, din cei 57 de elevi chestionaţi, doar 11 au fost de acord cu administrarea vaccinului.

Nu este obligatoriu
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara spun că elevii nu sunt obligaţi să îşi facă vaccinul, iar părinţii care refuză administrarea acestuia nu pot fi sancţionaţi. „Vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său. În ceea ce priveşte reacţiile secundare înscrise pe prospect, acestea sunt similare celor ale vaccinului contra gripei sezoniere, adică roşeaţă la locul injectării, uşoare stări febrile şi, la persoanele sensibile, alergii minore”, a precizat dr. Cecilia Birău, directorul adjunct al DSP Hunedoara.
După administrare, elevii vaccinaţi vor fi supravegheaţi de către medicul şcolar timp de 15-20 minute, în vederea prevenirii apariţiei unor reacţii adverse postvaccinale şi pentru acordarea asistenţei medicale în caz de nevoie.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Unul muncește de zor iar alții se fălesc cu re­a­lizările. Asta spun bâr­fi­torii din vestul…

16 ore ago

Bulina albă

Georgeta Manolache, coordonatorul Clubului AC Străjerii Lupeni Pentru organizarea unei noi ediții a Maratonului Straja,…

16 ore ago

Bulina neagră

Laurențiu Măcinic, de 30 de ani, din București Pentru că a fost arestat preventiv de…

16 ore ago

Declic a „detonat” barajul de la Mihăileni

ONG-iștii au obținut în instanță suspendarea lucrărilor la investiția hidrotehnică   Adriana Năstase Dat ca…

16 ore ago

Polițistul acuzat de furt, condamnat pentru instigare la mărturie mincinoasă

Agentul de la Poliţia orașului Simeria fusese reclamat de proprietarul unui autoturism, parcat în zona…

16 ore ago

Șofer băut, „turnat” de propria soție

Bărbatul s-a certat cu consoarta și a plecat de acasă cu mașina cu gândul să…

16 ore ago