Categories: ActualitateFlash

Deveanul Ioan Horvat are cei mai rapizi şi inteligenţi porumbei: Campion internaţional la sportul columbofil

Natalia Bumbac

După o viaţă în care s-a dedicat cu trup şi suflet pasiunii pentru sportul columbofil, deveanul Ioan Horvat (foto) a obţinut marele premiu la cel mai important concurs european organizat în acest domeniu anul trecut.
Unul dintre porumbeii antrenaţi de el a parcurs în cel mai scurt timp distanţa între cele două puncte ale traseului, respectiv oraşele Velka Bites (Cehia) şi Esztergom (Ungaria), câştigând detaşat competiţia. Cel mai interesant a fost că parcursul porumbelului cu indicativul RO-17-066565, aproape că s-a suprapus cu linia imaginară, celelalte păsări abătându-se de la acest traseu.

A plecat în China
Concursul a fost organizat de Federaţia Columbofilă Internaţională, ţara gazdă fiind Ungaria. Începând cu lunile primăverii lui 2017, Ioan Horvat a mers în Ungaria cu 10 porumbei pui, pe care i-a antrenat pentru a participa la concurs, patru dintre ei calificându-se în finală. O finală la care au participat cei mai buni columbofili din Europa, din ţări precum Germania, Olanda, Belgia, Croaţia, Ungaria sau Cehia, consacraţi prin competiţiile câştigate de-a lungul anilor. Şi pe toţi aceştia, Ioan Horvat a reuşit să-i învingă. Deveanul a obţinut trofeul concursului, inclusiv premiul de 2.000 de euro, ca urmare a vinderii la licitaţie a porumbelului campion, care a ajuns în China. Este un premiu care vine să încununeze timpul şi pasiunea pe care deveanul le-a dedicat acestor zburătoare.
Ioan Horvat locuieşte în Cristur, are 70 de ani, iar de sportul columbofil s-a ocupat de mic copil. La absolvirea gimnaziului, părinţii săi l-au pus să aleagă între: şcoală şi fotbal sau şcoală şi porumbei. El a ales cea de-a doua variantă. De atunci s-a ocupat în permanenţă de creşterea şi antrenarea porumbeilor, cu excepţia anilor în care a satisfăcut stagiul militar, aceste misiuni revenindu-i fratelui său Pavel Horvat. Acum, are în jur de 500 de porumbei, pe care-i ţine la Cristur şi Simeria. Ioan Horvat a mai câştigat premii la competiţiile sportive ale columbofililor, unul dintre ele fiind locul doi la Olimpiada Internaţională.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

4 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

4 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

4 ore ago