Deputatul Sorin Petru Marica, despre legea privind sprijinul pentru un trai decent: Ar fi fost mai bine, dar nu e

Magdalena Şerban


,,Iniţiativa legislativă a fost gândită ca un ajutor firesc şi absolut necesar, dar unii au ales să o blameze, ba chiar să o ia în derâ­dere, în loc să pună umărul la materializarea ei. În ziua de azi, dacă încerci să-i ajuţi pe români cu ceea ce au nevoie cu adevărat, eşti acuzat de populism. Mă întreb dacă la ora actuală oamenii nu ar fi fost mai liniştiţi, ştiind că au un venit garantat. Câţi au rămas pe drumuri din pricina pandemiei? Câţi nu mai au locuri de muncă? Câte firme au pus la­cătul pe afacere? O mare parte dintre ro­mâni se află imposibilitatea de a plăti ratele la bancă, utilităţile şi chiar mâncarea. Tocmai de aceea era nevoie de un venit minim garan­tat pentru fiecare cetăţean afectat de pan­de­mie”, a declarat Sorin Marica, deputat de Hu­nedoara, membru al PRO România.
Potrivit proiectului, fondurile necesare pen­tru plata sprijinului pentru un trai decent tre­buiau suportate din bugetul asigurărilor so­ciale de stat. Legea îşi producea efectele pe perioada stării de urgenţă decretate ca ur­mare a pandemiei provocate de corona­virusul SARS-CoV-2, precum şi pentru o pe­rioadă de şase luni de la încetarea acesteia. Erau eligibili cetăţenii români cu vârsta peste 18 ani, iar sprijinul se stabilea ca diferenţă între venitul de 1.500 de lei şi venitul net lunar al persoanei, luându-se în calculul venitului net toate veni­turile considerate impozabile din Codul fiscal.
,,Nu cred că eram un caz izolat. Spun asta, deoarece conceptul de venit minim garantat a fost văzut ca soluţie de atenuare a efectelor crizei la nivelul Spaniei, fiind de-a lungul timpului testat în plan internaţional, în state precum: SUA, Brazilia, Germania, Fin­landa, Olan­da, China, Iran sau Kenya. Dar în Ro­mânia e altfel.. Nu trebuiau repetate mă­su­rile luate în 2009 şi 2010 pentru contra­cararea crizei economice, deoarece acelea au generat o creştere a inegalităţii sociale. Prin acor­darea unui venit minim garantat se asi­gura inclusiv eliminarea inegalităţilor”, a mai subliniat parlamentarul.
De precizat că propunerea legislativă a fost respinsă de Senat şi a primit punct de vedere negativ de la Guvern.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

8 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

8 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

8 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

8 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

9 ore ago