De ce tac comisarii de mediu și unde s-au „evaporat” deșeurile de plumb?

Sorina Popa

Tone de materiale periculoase s-au făcut nevăzute, iar comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara tac mâlc. Cum așa, veți spune? Se pare că 60 de tone de deșeuri de plumb nu reprezintă o problemă pentru cei de la Garda de Mediu Hunedoara care nu mișcă un deget când vine vorba de poluarea în județ. Or fi interesele prea mari pentru ca județul să beneficieze de un mediu curat!

Întrebări fără răspuns
Au trecut patru luni de când MESAGERUL HUNEDOREAN a relatat despre cele 60 de tone de material periculoase care s-au „evaporat” de la fosta fermă din Șoimuș, cel mai probabil cantiatea ajungând în râul Mureș, spun specialiștii de mediu.
Așadar, la câteva luni de la dezvăluirile noastre, comisarii tac și nu dau răspunsuri privind măsurile luate față de firma care a deținut aceste deșeuri de plumb.
Domnule prefect al județului, coordonați de­concentratele, ce le spuneți hunedo­re­nilor vizavi de această situație?
Reamintim că mai mulți cetățeni din Șoi­muș au reclamat situația materialelor pe­riculoase de la Șoimuș. „Pe amplasamentul din Șoimuș, strada Fer­mei, a fost autorizată din anul 2008 act­ivitatea de prelucrare deșeuri cu conținut de plumb, iar materialul rezultat în urma pre­lucrării, denumit con­centrat de plumb, era destinat exportului în China.
În anul 2015, deoarece cantitatea auto­ri­zată de ma­terial cu conținut de plumb exis­tentă pe amplasament a fost depășită, APM Hune­doa­ra a anulat autorizația și a stabilit obli­gații de mediu, ambele proceduri fiind vali­date prin hotărârea judecătorească de­fi­nitivă nr. 371/2016. Deținătorul materialului și al amplasamentului, Minprod 2005 SRL, fiind în faliment, a fost desemnat un li­chi­da­tor, care a valorificat întreaga cantitate de ma­terial cu conținut de plumb. Însă, în decembrie 2017, 3 tiruri încărcate cu 61 big-bag-uri conținând concentrat de plumb, au fost returnate ilegal din Portul Constanța, cu permisiunea reprezentanților GNM, con­form consemnărilor Parchetului Curții de Apel Constanța, în Dosarul 437/P/2018 și au ajuns pe amplasamentul neautorizat din Șoi­muș, ca deșeuri de plumb, conform con­semnărilor aceluiași Parchet, în Dosarul 525/P/2017”, a declarat în iulie 2021 Geor-geta Barabaș, șefa APM Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

6 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

6 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

6 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

6 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

6 ore ago