Politica si administratie

Cum s-au făcut praf banii din taxe și impozite: Curtea de Conturi a descoperit „abateri” bugetare în valoare totală de 457 de miliarde de lei din 2017 până în 2024 la stat

Curtea de Conturi a României a des­coperit „abateri” în valoare de 457,802 miliarde de lei în intervalul 2017-2024 în rapoartele sale de audit, adică echi­valentul a 91 de miliarde de euro, arată datele instituției, intrate în posesia ziarului Libertatea. Curtea de Conturi verifică cheltuielile bugetare ale mi­nis­terelor, autorităților, instituțiilor, pri­măriilor și companiilor de stat.
Abaterile pot fi neintenționate, pre­cum trecerea greșită în contabilitate sau interpretarea eronată a unei legi, sau intenționate, adică devalizări ale bu­ge­telor instituțiilor și companiilor de stat.

Prejudicii și sume neîncasate
Inspectorii Curții de Conturi au des­co­perit în acest interval prejudicii în valoa­re totală de 5,416 miliarde de lei și ve­nituri nerealizate la bugetul de stat de 7,059 miliarde de lei, mai arată datele. Curtea nu a arătat cât la sută din pre­ju­diciile descoperite au și fost recuperate. De regulă, rapoartele Curții de Conturi sunt contestate în justiție, iar procesele durează ani buni, până se elimină toate căile de atac
De ce este important Informațiile vin în contextul disputelor dintre partidele proeuropene privind viitorul pachet fis­cal, necesar pentru reducerea defici­tu­lui bugetar al României de la 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB) anul trecut la 7% în acest an. În timp ce PSD și UDMR vor creșterea taxelor, USR și PNL so­li­ci­tă reducerea cheltuielilor și investițiilor inutile. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat recent că el ar majora cota generală de TVA de la 19% la 21%, ar ma­jora de la 10% la 16% impozitul pe dividende și ar lăsa impozitul pe venit și salarii la 10%.
De asemenea, a cerut majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la un interval între 11% și 15%, cu rămânerea unei cote de 9% la medicamente și alimente. Con­co­mitent, a cerut lărgirea bazei de im­pozitare pentru contribuția de să­nă­tate. În fine, acesta a menționat că tre­buie eli­mi­nate privilegiile de la stat. Nu co­lec­tăm nici taxele actuale Creșterile de taxe ar veni în contextul în care statul oricum nu colectează o treime din TVA, pier­zând prin frauda-carusel la TVA între 8 și 10 miliarde de euro anual. Avo­catul și finanțistul Gabriel Biriș cere, de mai mulți ani, introducerea taxării in­ver­se ge­ne­ra­lizate, astfel încât statul să co­lecteze mai mulți bani prin TVA. Con­form acestuia, s-ar putea strânge în plus 5 miliarde de euro anual prin această măsură.

Rapoarte de performanță
Pentru prima dată, Curtea de Conturi face rapoarte de performanță, nu doar de audit financiar sau de conformitate, a declarat Judy England-Joseph, con­sul­tant în cadrul Biroului pentru Respon­sa­bi­litate Guvernamentală al SUA (GAO), instituția de stat care auditează cheltu­ie­lile statului american. Aceasta a făcut parte din echipa de analiză a Curții de Con­turi și a ținut cursuri de perfec­țio­nare pentru auditorii români.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura