Actualitate

Cosmonautul uitat în spațiu 312 zile. „Mai stai și tu puțin!” A aterizat într-o țară inexistentă!

„Ultimul cetățean sovietic”, Serghei Constantinovici Krikaliov (foto) (scris, uneori, și Krikalev), are, de departe, una dintre cele mai interesante povești. Cosmo­na­u­tul a plecat, pe 18 mai 1991, în spațiu, dar, pentru că între timp URSS a dispărut, a fost rugat să ”mai rămână puțin” și să orbiteze în jurul Terrei, până când lucrurile se rezolvă pe Pământ. Finalmente, avea să adune dublul perioadei inițiale.

 

Misiune de rutină

Serghei Krikaliov s-a născut la Leningrad (actualul Sankt Peters­burg), în 1958. Sportiv de mic, a terminat Ingineria Mecanică, apoi, după trei ani de antrenamente gre­le, a devenit cosmonaut, în 1981. Șapte ani mai târziu, în 1988, a ajuns, prima oară, pe Stația Spațială ”MIR”, ce orbita în jurul Terrei, la 40 kilometri. Prima din cele șase misiuni ale sale.
Pe 18 mai 1991, Krikaliov a plecat, din nou, la bordul unei nave ”Soiuz”, într-o” expediție” de cinci luni. Ală­turi de el se găseau rusul Anatoli Artsebarski și englezoaica Helen Sharman. Decolarea a avut loc de pe faimosul aerodrom Baikonur, de acolo de unde sovieticii se luau la întrecere cu americanii: de aici plecase Laika, de aici plecase Iuri Gagarin, în 1961. Misiunea lor era una de rutină, nimic special: re­pa­ra­ții, mici actualizări ale sistemelor.
Radioamatorii occidentali i-au fur­nizat detalii. ”Totul este bine!”. Jos, însă, pe Pământ, lucrurile nu erau tocmai clare. Între 1990 și 1991 toate țările ce făceau parte din Uniunea Republicilor Socialiste So­vietice (URSS) au început să-și de­clare independența. În acel mo­ment, președinte era Mihail Gorbaciov, omul care, prin ”Peres­troika” încer­case descentralizarea și apro­pie­rea de capitalism, fapt ce nu con­venise Partidului Comunist. Între 19 și 21 august 1991, o aripă dură a comuniștilor a încercat o lovitură de stat care, chiar dacă nu a reușit, a lăsat URSS-ul rănit de moarte. Din cauza situației politice încâlcite, lui Krikaliov i s-a transmis să mai stea… nițeluș în spațiu. ”Pentru noi a fost ceva curios, nu înțelegeam ce se petrece”, spunea cel poreclit ”Ultimul cetățean sovietic” într-un documentar marca BBC, în 1993. ”Trebuia să ne facem o impresie generală din puținele informații ce ajun­geau la noi”.
Astronautul era foarte popular printre pământeni, pen­tru că fusese unul dintre primii cos­monauți care folosise radioul de pe Stația Spațială spre a dialoga cu radioamatorii de pe Terra! Deși pare greu de crezut, mulți dintre occi­dentali i-au furnizat, atunci, amă­nunte. ”Totul este bine!”, a auzit, deși era clar că șederea sa urma să fie prelungită. Nici măcar soția sa, Elena Terehina, care lucra ca operator radio în programul spa­țial sovietic nu putea să-i dea mai multe detalii. ”Ok, am fost de acord să stau mai mult aici, dar cât?”, declara, peste ani, Krikaliov.

 

„Om abandonat în spațiu”

URSS-ul încearcă să „normali­zeze” lucrurile cu Kazahstanul. Ca să-l aducă pe Pământ pe sovietic, rușii sunt de acord să trimită sus, la înlocuire, un cosmonatul kazah, numai că acesta nu e pregătit! E octombrie 1991. Trei astronauți ajung pe Stație, dar nimeni nu a primit ordinul de a-l înlocui pe Serghei. Ceea ce e interesant, e că în lume încep să se audă tot mai multe voci care vorbesc despre un ”om abandonat în spațiu”.
Pe 25 octombrie 1991, Kazahstanul își declară independența, ceea ce înseamnă că locul din care decolase Serghei, cosmodromul de la Baikonur, nu mai era pe teritoriul URSS. Pe 25 decembrie 1991, Uniunea Sovietică înceta să mai existe, iar Gorbaciov își anunța plecarea, din motive de sănătate. Krikaliov se afla, încă, în spațiu, iar țara din care decolase și unde urma să aterizeze, nu mai exista!

 

„Mi-am petrecut timpul ascultând muzică și dialogând cu cei de pe Pământ”

Cosmonautul a mai așteptat trei luni, pentru ca lucrurile să se liniștească. A revenit pe Terra pe 25 martie 1992. Stătuse în spațiu 312 zile ”legate” și dăduse ocolul Pământului de 5.000 de ori!!! ”Ne-am eliberat de o presiune psihologică imensă. Nu pot spune că am fost euforic, dar am zâmbit”, mai adăuga Krikaliov.
Dar astronautul nu se oprea aici. În 2000 făcea partea din ultimul echipaj ce ajungea pe Stația Spațială Internațională (ISS). Actualmente, ocupă locul al treilea în ”clasamentul” celor care au stat cel mai mult în spațiu, după Ghenadi Padalka și Iuri Malencenko. Astăzi, ”Ultimul cetățean sovietic”, Serghei Constantinovici Krikaliov, este directorul Misiunilor cu Echipaj ale ”Roscosmos”, agenția spațială a Rusiei.

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

56 de minute ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

56 de minute ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

57 de minute ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

58 de minute ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

59 de minute ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

60 de minute ago