Contestaţiile partidelor, respinse de BEC

Biroul Electoral Central (BEC) a respins contestaţiile depuse de mai multe partide politice din judeţ faţă de procedura reluată de completare a Biroului Electoral de Circumscripţie Locală (BECJ) Hunedoara. În răspunsul transmis de BEC contestatarilor se arată că: „Legea nr. 115/ 2015 (…) nu prevede posibilitatea exercitării unei noi căi de atac împotriva Procesului – Verbal întocmit de către BECJ Hunedoara, cu ocazia refacerii procedurii de completare, în cea de-a doua etapă, a birourilor electorale de circumscripţie, cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale ori cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri în circumscripţia respectivă”.
Prin urmare, componenţa BECJ Hunedoara rămâne aceea stabilită prin procesul verbal încheiat în 9 mai, după cum urmează: un preşedinte, un vicepreşedinte, un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente, câte un reprezentant de la PSD, PNL, UDMR, ALDE, PMP, PND şi doi de la PER, plus patru persoane fără apartenenţă politică.
Iniţial, la începerea procesului de depunere a candidaturilor, BECJ Hunedoara a fost format din preşedinte, locţiitor, un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi câte un reprezentant al partidelor politice parlamentare, respectiv PSD, PNL, UDMR şi ALDE. După definitivarea candidaturilor, BECJ Hunedoara trebuia completat cu reprezentanţi de la partidele care s-au înscris la alegerile locale din judeţ. În 5 mai, s-a încheiat procesul verbal prin care s-a stabilit componenţa biroului după completare, care a fost contestat de ALDE la BEC. Luni 9 mai, contestaţia a fost admisă, autoritatea centrală dispunând reluarea procedurii de completare a BECJ Hunedoara. În aceeaşi zi, la BECJ Hunedoara a avut loc o nouă şedinţă la care s-a decis ca biroul să fie completat doar cu reprezentanţii formaţiunilor PMP, PND şi PER, iar celelalte patru posturi libere să fie ocupate de persoane neafiliate politic. Fapt care a creat un val de nemulţumiri în rândul partidelor politice, concretizate prin contestaţiile depuse la BEC. Potrivit judecătorului Ella Cristina Badistru, purtătorul de cuvânt al BECJ Hunedoara, şi aşa cum a fost consemnat în procesul verbal din 9 mai, au fost desemnaţi doar reprezentanţi de la cele trei partide, PMP, PER şi PND, deoarece au fost singurele care au comunicat în termenul prevăzut de lege, respectiv în 5 zile de la data până la care se pot depune candidaturile, în intervalul 26 aprilie şi 30 aprilie, propunerile de reprezentanţi în BECJ. Aşadar, formaţiunile politice înscrise la alegerile locale din judeţ care au peste 1.000 de candidaţi, cum ar fi PSD sau PNL, vor avea un singur reprezentant în BECJ, iar PER, cu un total de 37 de candidaţi, va avea doi reprezentanţi. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Şi ce dacă au peste 1000 de cancdidaţi PSD şi PNL, fiecare în parte ? Cine i-a oprit să comunice opţiunile lor în termenul legal ? Şi în acest caz se vede suficienţa de care dau dovadă. Au impresia câ li se cuvine orice,

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago