Categories: Actualitate

Consiliul Judeţean vrea în administrare toate cetãţile dacice

Maximilian Gânju

De mai mult timp, Consiliul Judeţean Hunedoara a solicitat să-i fie trecute în subordine cetăţile dacice, iar exemplul de bună administrare este cetatea dacică Sarmizegetusa Regia. Ajunse în administrarea instituţiei judeţene o serie de vestigii cum este cel de la Băniţa, astăzi lăsat de izbelişte, ar putea fi puse în valoare.
Intenţia de a fi trecute siturile din judeţul Hunedoara în administrarea Consiliului Judeţean, după modelul cetăţii dacice de la Sarmizegetusa Regia, deja administrată cu succes de instituţia hunedoreană, a fost anunţată de ministrul Culturii, Corina Şuteu. „Am luat decizia să iniţiem procesul după modelul cetăţii dacice de la Sarmizegetusa Regia. Decizia noastră a fost de a încerca să trecem administraţia celorlalte situri din judeţul Hunedoara la Consiliul Judeţean. Soluţia este descentralizarea care implică şi responsabilizarea structurilor locale pentru protejarea patrimoniului naţional şi a patrimoniului mondial UNESCO. Am luat deja legătura cu Consiliul Judeţean, ei trebuie să facă această cerere către autorităţile centrale. Sperăm să ducem lucrurile într-o fază în care să nu existe o întoarcere la situaţia iniţială”, a afirmat Corina Şuteu, ministrul Culturii.
Adrian David: ”Noi suntem pregătiţi”
Şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, spune că de mai multă vreme se încearcă trecerea cetăţilor în subordinea instituţiei pe care o conduce. “Noi suntem pregătiţi să le preluăm şi ne dorim, mai ales că se fac solicitări în acest sens de mai mult timp. Avem un serviciu de administrare a monumentelor istorice care funcţionează foarte bine şi un parteneriat foarte serios şi constructiv cu Jandarmeria Română, cea care ne sprijină în paza monumentelor, este adevărat, doar cele clasificate UNESCO. Ne dorim să preluăm în administrare toate cetăţile şi suntem dispuşi să facem orice efort pentru a le conserva în primul rând şi pentru a le redescoperi ulterior. Am făcut toate formalităţile şi aştept să se concretizeze”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Trecerea în patrimoniul instituţiei judeţene ar însemna o şansă şi pentru cetatea dacică de la Băniţa, monument aflat în continuă degradare şi care a rămas al nimănui. Cetatea face parte din ansamblul de şase fortăreţe dacice din Munţii Orăştiei, incluse în patrimoniul mondial UNESCO din România. Nu doar cetatea de la Băniţa ar putea fi pusă în valoare odată ajunsă în administrarea consiliului judeţean, ci şi Piatra Roşie sau Costeşti – Blidaru.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • FB. Să le preia CJ. Ceea ce nu vrea să înţeleagă nici Adrian David, nici intelectualul Nunu Brilinsky este că trebuie rezolvată problema regimului terenurilor pe care sunt amplasate cetăţile dacice. Această problemă nu se poate rezolva decât printr-un agrement între Guvern (Ministerul Culturii) şi legislativ. Abia după aceea se poate vorbi de o administrare a lor, după ce regimul proprietăţii este clarificat.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

14 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

14 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

14 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

14 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

14 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

14 ore ago