Categories: ActualitateFlash

A fost adoptată legea care prevede darea în administrarea Consiliului Judeţean a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei . Cetăţile dacice au primit şansa să revină la viaţă!

Sorina Popa

După patru ani de la depunerea cererii de preluare în administrare de către Consiliul Judeţean Hunedoara şi a cetăţilor dacice de la Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie, Piatra Roşie şi Băniţa, iată că totul s-a terminat cu bine.
Ieri, Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri pentru protejarea, conservarea şi punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Au fost 166 de voturi „pentru“, 19 voturi „împotrivă“, şi 75 de abţineri, legea fiind adoptată. Urmează ca ea să mai fie promulgată de preşedintele României.

Riscam să dispară
Aşadar, un succes pentru judeţul Hunedoara, la care au contribuit cu vârf şi îndesat parlamentarii judeţului. Se ştie că în prezent Consiliul Judeţean Hunedoara administrează doar Sarmizegetusa Regia, celelalte cetăţi dacice de pe teritoriul nostru fiind, din păcate, într-o stare deplorabilă.
Deputatul PSD Laurenţiu Nistor a atras atenţia, în repetate rânduri, că, dacă cele patru cetăţi dacice din Munţii Orăştiei nu trec la Consiliul Judeţean Hunedoara, vor dispărea.”Sarmizegetusa Regia constituie un exemplu de bună practică, în ceea ce priveşte administrarea monumentului UNESCO”, susţine parlamentarul social-democrat Laurenţiu Nistor.
”Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au nevoie urgent de o lege care să reglementeze administrarea lor, astfel încât acestea să poată fi protejate, conservate, păzite şi promovate”, susţinea parlamentarul social-democrat Laurenţiu Nistor cu ocazia dezbaterii pe tema preluării în administrare a celorlalte cetăţi dacice de către Consiliul Judeţean.

”Protejarea monumentelor UNESCO”
”Trecerea Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara este unul dintre proiectele mult aşteptate de hunedoreni şi una dintre promisiunile parlamentarilor PSD Hunedoara. Cele patru cetăţi din Munţii Orăştiei: Costeşti – Blidaru, Costeşti – Cetăţuie, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa vor ajunge în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, iar Căpâlna va reveni în administrarea Consiliului Judeţean Alba. Proiectul legislativ are drept scop protejarea acestor monumente UNESCO prin măsuri de pază şi protecţie, dar şi prin accesarea fondurilor necesare lucrărilor specifice de conservare şi restaurare a cetăţilor. De asemenea, se urmăreşte punerea în valoare a siturilor din Munţii Orăştiei, cu scopul de a asigura integrarea lor în circuitul turistic internaţional. În expunerea de motive, am arătat faptul că trecerea acestei moşteniri culturale şi istorice din Munţii Orăştiei în administrarea judeţului reprezintă o garanţie a păstrării identităţii noastre culturale. A contat, de asemenea, şi exemplul bunei practici al Cetăţii Sarmizegetusa Regia, care este administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara din 2012. Trecerea acesteia în administrarea Consiliului Judeţean a avut efecte pozitive. Mulţumim tuturor parlamentarilor care au susţinut acest proiect şi care au înţeles că protejarea monumentelor UNESCO reprezintă o datorie nobilă pe care o avem cu toţii”, a declarat deputatul PSD de Hunedoara, Natalia Intotero.

”Oprim braconajul”
Senatorul PSD Viorel Sălan a declarat după votul pentru legea de trecere a cetăţilor dacice în administrarea CJ Hunedoara: “Vom reuşi să oprim braconajul arheologic şi la cetăţile din Munţii Orăştiei. Această iniţiativă legislativă s-a născut la Hunedoara din necesitatea de a proteja monumentele unice şi de o valoare inestimabilă pentru români. Cele mai importante monumente din Munţii Orăştiei, incluse în patrimonial mondial UNESCO, vor putea beneficia astfel şi de protecţie, scopul final fiind acela de a le asigura acestor vestigii o protecţie corespunzătoare, de a opri degradarea lor şi mai ales de a pune capăt braconajului arheologic. Se vor crea astfel condiţii mai bune de acces şi de vizitare, la cele mai bune standarde de civilizaţie, aşa cum am reuşit în urma administrării cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia de către Consiliul Judeţean Hunedoara”.

Complex arheologic şi istoric de excepţie
La rândul său, Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că ”după atâţia ani, am obţinut, în sfârşit, ca şi celelalte patru cetăţi dacice să fie administrate de Consiliul Judeţean. Acestea, împreună cu Sarmizegetusa Regia, vor constitui un complex de excepţie, care să ateste nu numai continuitatea noastră ca naţie. Evident, odată cu preluarea şi acestor patru cetăţi dacice, volumul de lucru va fi mai mare. Avem deja un departament la consiliu, sigur el va fi extins, pentru a le aduce la viaţă şi pe acestea din urmă. Este un succes, după efortul parlamentarilor PSD de Hunedoara, pentru ca legea să fie adoptată”.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Mă întreb, doamna Sorina Popa, de ce nu ați amintit numele inițiatorului legii, senatorul Viorel Sălan? De ce nu i-ați solicitat un punct de vedere?

  • Iertare că revin. S-a spus în plen că adoptarea acestei legi a fost un consens al tuturor grupurilor parlamentare. Îndrăznesc să vă întreb, Marius Surgent, Lucian Heiuș și Carmen Hărău nu fac parte din grupurile parlamentare ? Mai ales că despre această problemă s-a discutat în legislativ, sub diverse aspecte circa două decenii.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

13 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

13 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

13 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

13 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

13 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

13 ore ago