Categories: Comunitate

Comunicat de presă al PNL Hunedoara. Iniţiativă legislativă în beneficiul energeticienilor

Având în vedere importanţa deosebită pentru mediul so­cial şi economic hunedorean, dorim să vă facem cunoscut faptul că PNL, prin senatorul Carmen Hărău (foto stânga) şi deputatul Lucian Heiuş (foto dreapta), a depus o iniţiativă legislativă ce priveşte com­pletarea alin.(1) al art.30 şi pentru modificarea art.56 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Iniţiativa vine în întâmpinarea unor doleanţe exprimate de lucrătorii în domeniul producţiei de energie electrică şi ter­mică, reprezentaţi şi susţinuţi de Sindicatul Liber Inde­pen­dent Electrocentrale Deva Mintia – preşedinte Mircea Crişovan, care au solicitat mai multe întâlniri cu iniţiatorii acestui proiect de lege.
În sinteză, conform proiectului de lege, angajaţii din sec­torul producţiei de energie electrică şi termică din România vor putea beneficia, potrivit modificărilor propuse la art. 56 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani şi un stagiu de cotizare redus de 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 30 de ani în locurile de muncă din sector.
Parlamentarii hunedoreni invocă în argumentaţie condiţiile de muncă în sectorul producţiei de energie electrică şi termică din România, care au fost şi continuă să fie deosebit de periculoase pentru starea de sănătate a salariaţilor, ceea ce face ca speranţa de viaţă în rândul angajaţilor din sectorul producţiei de energie electrică şi termică să fie una dintre cele mai mici din România. Astfel se justifică pe deplin ca energeticienii să beneficieze de încadrare în condiţii deosebite de muncă.
Având în vedere faptul că numărul de persoane care ar putea beneficia de prevederile acestei legi nu este unul care să genereze un impact bugetar nesustenabil, considerăm că în construcţia legilor bugetare pentru anul 2021 se vor găsi resursele financiare pentru acoperirea eventualelor cheltuieli suplimentare.

Senator Eleonora Carmen Hărău

Deputat Lucian Ovidiu Heiuş,
preşedintele PNL Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

20 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

20 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

20 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

20 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

20 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

20 de ore ago