Categories: Actualitate

Ciobanul din Uroi, amendat pentru câinii fără microcip

Maximilian Gânju

Doi dintre cei patru câini din rasa Kangal ai ciobanului din Uroi, despre care am mai relatat în Mesagerul Hunedorean, au fost descoperiți, în urma unei verificări a Direcției Sanitar Veterinară și pentru Protecția Alimentelor Hunedoara fără microcip.
Pentru că nu a fost găsit la stână, ciobanul a fost chemat de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Hunedoara la audieri, iar în baza raportului DSVSA amendat cu suma de 5.000 de lei, amendă pe care ciobanul a contestat-o în instanță. „Cu ocazia activităților desfă­șu­rate, s-a stabilit că din totalul de 8 câini găsiți la data de 24.03.2021, la stâna petentului, 4 sunt deținuți de petent, iar 4 aparțin fratelui său. A afirmat intimatul (n.r. IPJ Hunedoara) că, tot cu ocazia controlului efectuat, s-a constatat că petentul are 4 câini din rasa Kangal. A susținut intimatul că, urmare a celor menționate mai sus, pe­tentului i s-a adus la cunoștință încălcarea dispozițiilor art. 8 alin. (4) și art. 133, alin. (1) și (5) din OUG 155/2001, constând în aceea că doi dintre câinii deținuți nu sunt iden­ti­ficați prin microcipare”, se arată în dosar.

Proces verbal comunicat la timp
Ciobanul a invocat faptul că procesul verbal i-a fost înmânat după circa o lună și jumătate, fapt care a dus la prescripția sanc­țiunii. Judecătoria Deva a analizat plân­gerea și a stabilit că amenda i-a fost comunicată în termenul prevăzut de lege, astfel că motivele invocate de cioban sunt nejustificate și nu duc la anularea ei. ”Fapta reținută în sarcina sa este una gravă, având în vedere limitele ridicate ale amenzii prevăzute de legiuitor. Instanța constată că petentului i-a fost aplicată sancțiunea minimă prevăzută de lege. Astfel, numai împrejurări excepționale ar fi putut pune în discuție o eventuală reindividualizare a sancțiunii aplicate. Or, în cauză, petentul nu a făcut dovada nici unei împrejurări excep­țio­nale legate de omisiunea sa de a-și mi­crocipa sau identifica în alt mod stabilit de ANSVSA cei doi câini din rasa Kangal”, se arată în soluția magistraților. Astfel, Ju­de­cătoria Deva a respins ca neîntemeiată plângerea contravențională formulată de cioban, însă soluția nu este definitivă. Să­tenii din Uroi s-au plâns în mai multe rân­duri de câinii ciobanului de la stâna din apro­pierea Simeriei, ultimul incident grav cauzat de animale fiind uciderea unei ciute gestantă, care a ajuns din pădure în zona câinilor.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

20 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

20 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

20 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

20 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

20 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

20 de ore ago