Câinii Kangal de la stâna din Uroi recidivează! Au omorât o ciută gestantă

Comunitatea din Uroi este terorizată de câinii agresivi ai ciobanului din zonă, iar poliţiştii stau cu mâinile în sân

Sorina Popa
Din nou, câinii Kangal de la stâna din Uroi, din apropierea Simeriei, ai ciobanului Adrian Gîţ, au atacat şi ucis un animal. De data asta este vorba despre o ciută gestantă, care a ajuns din pădure în zona respectivă şi a fost victimă sigură în faţa animalelor agresive ale ciobanului.

Au sunat la 112
Foarte ciudat, deşi există un dosar penal pe nu­mele proprietarului acestor câini de mari dimensiuni, cei abilitaţi nu fac mai nimic ca să oprească teroarea pe care o exercită câinii Kangal asupra locuitorilor din Uroi şi a animalelor lor. MESAGERUL HUNE­DOREAN a mai relatat despre faptul că zeci de câini, pisici au fost omorâţi de animalele ciobanului, care îşi asmute câinii asupra animalelor de casă din zonă. El le testează agresivitatea câinilor, spun locuitorii din Uroi, pentru a ucide alte animale.
Ieri, mai mulţi cetăţeni au sunat la 112, reclamând că în zona Măgurii Uroiului, câinii de la stâna de acolo au urmărit o ciută, iar apoi au atacat-o. Era vorba de doi câini mari, susţin martorii. Poliţişti de la Simeria au ajuns la faţa locului, au găsit ciuta (în foto), care mai trăia. Femela era gestantă, dar a murit la jumătate de oră de la sosirea poliţiştilor. Veterinarii au ridicat cadavrul animalului şi vor face analize. Câinii Kangal nu aveau acel jujeu obligatoriu pentru cei de la stâne. Jujeul este o bucată de lemn atârnată la gâtul câinilor, spre a-i împiedica să alerge după vânat sau să treacă prin anumite locuri.

Comunicat sec şi fără amănunte
Ce a informat oficial IPJ Hunedoara în acest caz? “În data de 24.03.2021, Poliţia Oraşului Simeria, a fost sesizată prin intermediul SNUAU 112, cu privire la faptul că, la iesirea din localitatea Uroi, pe un teren extravilan, la aproximativ de cca 19 m de partea caro­sabilă, într-o livadă imprejmuită cu un gard de sârmă ghimpată, se află moartă o ciută care pre­zenta urme de agresiune canină. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, a rezultat că cervida a fost atacată, de mai mulţi câini, care se presupune că ar apar­ţine unui crescător de ovine. În continuare, po­li­ţiştii efectuează cercetări cu privire la încadrarea juridică a faptei şi luarea măsurilor legale ce se impun”.
Un comunicat sec, care nu ne arată gravitatea situa­ţiei. Pentru că aceşti câini sunt extreme de pe­ri­culoşi şi ei terorizează o comunitate întreagă. Poliţia, însă, se pare că protejează agresorii şi nu pe victime.

Nu a fost informat de poliţiştii locali
L-am contactat pe primarul Simeriei, Iulius Bedea, şi l-am întrebat dacă poliţiştii locali din oraş l-au informat despre ce s-a întâmplat cu ciuta gestantă? Mai ales că unii cetăţeni susţin că cei din Poliţia Lo­cală Simeria îl protejează pe proprietarul animalelor din rasa Kangal.
„Nu am fost informat despre acest lucru şi nici de faptul că există o problemă la Uroi cu aceşti câini, că oa­menii au probleme. Voi convoca mâine (n.r.-astăzi) o şedinţă cu cei de la Poliţia Locală. Cetăţenii nu tre­buie să sufere”, a declarat Iulius Bedea, primarul Simeriei.
Surse juridice susţin că poliţiştii nu prea ştiu cum să încadreze fapta animalelor. Curios. Pentru că toţi proprietarii de câini trebuie să depună un dosar la Poliţie cu mai multe documente ale animalelor care le deţin, dacă sunt dintr-o rasă periculoasă, proprietarii lor sunt obligaţi să respecte nişe reguli. Regula nu se aplică şi ciobanului de la Uroi, domnilor poliţişti?

Promit măsuri
Contactat, prefectul de Hunedoara, Călin Marian, a spus că va solicita un răspuns privind ancheta cu uciderea ciutei de câinii Kangal, conducerii IPJ Hu­nedoara. Comisarul şef Ovidiu Bîrlea, şeful IPJ Hu­ne­doara, a afirmat şi el că vor fi luate măsurile care se impun în acest caz.
Cetăţeni terorizaţi
Reamintim că, în septembrie 2020, Maria Mag­dalena Pârv, care locuieşte în Uroi, a depus o plân­gere la Poliţia Simeria, după ce câinii Kangal ai cio­ba­nului i-au ucis două pisici. Un câine al unei vecine de-a femeii a pierit sub ochii acesteia. „În urmă cu câteva zile, m-am dus la holda mea. Pisica era lângă mine. La un moment dat, am văzut că pisica a dispărut. Apoi, am văzut câinii ciobanului, Kangal. Câinele ve­ci­nei a pierit, săracul, au venit animalele ciobanului, l-au încolţit şi atâta l-au chinuit, până l-au omorât. Anul trecut, mi-au ucis alte pisici, tot câinii lui. Am vorbit cu ciobanul, cu Adrian Gâţ. El mi-a spus că pot să merg la Poliţie, că oricum nu-i face nimeni nimic, că are pile. Suntem terorizaţi, ne strică toate holdele şi ne omoară animalele. Eu nu mai pot să tac”, a spus Maria Pârv, locuitoare din Uroi.
Potrivit Mariei Pârv, sunt alte zeci de persoane din Uroi care au păţit la fel. Oamenii sunt ameninţaţi de Gîţ, unii l-au reclamat la Poliţie, dar şi-au retras plângerile, din cauză că le e frică de ameninţările ciobanului. Ce fac autorităţile să-i apere pe oamenii de bună credinţă? Nimic. La Uroi, e ca la Bucureşti, cu interlopii. Poliţiştii spun că nu pot face nimic, dacă oamenii îşi retrag plângerile, celor de la Poliţia Locală le e frică să se amestece în asemenea conflicte, şi, uite aşa, tot cetăţenii corecţi au de pătimit.
În aceste condiţii, întrebăm ce se mai aşteaptă, ca aceşti câini să hăcuiască oameni, doar atunci pot fi luate măsuri? MESAGERUL HUNEDOREAN îi solicită şefului IPJ Hunedoara şi celorlalte autorităţi cu atribuţii în acest domeniu, să spună ce măsuri au luat pentru ca aceşti câini agresivi să nu mai terori­zeze populaţia din Uroi şi să nu mai faca victime în rândul animalelor domestice sau sălbatice
Câinele Ciobănesc Kangal (vezi foto) este o rasă de câine păzitor de animale mari din Sivas, Turcia. Iniţial, rasa ser­vea oamenii din Ana­tolia, unde Kangal con­tinuă să fie o rasă po­pulară de câini în Turcia. Acest câine este clasificat ca şi câine ciobanesc anat­o­lian, după unele registre canine.

2 comentarii la „Câinii Kangal de la stâna din Uroi recidivează! Au omorât o ciută gestantă”

  1. Cu câinii pitbul ce faceți?
    Sunt agresivi și periculoși.La Cristur se înmulțesc pt comerț.

  2. Relatarea incidentului de ieri este corectă dar necesită niște mici amendamente.
    1) Comunicatul poliției este cât se poate de incorect. Apelul la 112 a fost pentru a informa că atacul câinilor era în plină desfășurare și nu că am văzut un cadavru, înregistrarea apelului stă martor. Iar primii agenți de poliție (locali) au ajuns la fața locului când ciuta încă mai trăia. Chiar și la sosirea agentului criminalist, după minute bune, ciuta se încăpățâna să respire.
    2) Dacă DSV-ul sau orice medic veterinar s-ar fi prezentat în timp util, poate acum aveau un caz fericit. Întârzierile și lentoarea cu care s-au târât lucrurile a fost infernală. Aproximativ 2 ore de la semnalarea incidentului la 112 și sosirea agenților de la “Arme și Muniții”.
    3) În acest caz încadrarea juridică a fost clară, conform celor comunicate de agentul de la “Arme și Muniții” polițiștilor locali: Braconaj în baza legii (parcă 40, dacă am reținut bine).

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.