Ce poate aduce anul 2016 în municipiul Deva, cu bani de la UE?

Oana Mihnea

Ieri, edilul şef al municipiului Deva a prezentat priorităţile în ceea ce priveşte proiectele de investiţii care pot fi realizate pe fonduri europene până în anul 2020. În funtea listei se află Cetatea Devei, regenerarea urbană şi creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe.
Modernizare şi eficientizare
Administraţia locală deveană speră că va putea atrage finanţare europeană nerambursabilă în valoare de cel puţin 40 milioane de euro. În total, ar fi vorba despre 23 de proiecte ambiţioase de dezvoltare. „Priorităţile noastre încep cu reabilitarea Cetăţii Deva, unde s-au finalizat incintele 2 şi 3. Mai este incinta 1, unde vom încerca să facem un amfiteatru pentru spectacole, aşa cum se întâmplă în multe alte ţări civilizate. Apoi este vorba despre piaţa de la baza Cetăţii, centrul civic unde se află alte monumente istorice, reabilitarea unor şcoli şi Piaţa Gării, în condiţiile în care se modernizează coridorul feroviar 4. Ne gândim şi la un bazin olimpic şi la o sală polivalentă. Avem deja un pachet de 30 de blocuri de locuinţe propuse pentru reabilitarea termică. Pot să vă spun că la alte imobile unde s-a efectuat această reabilitare termică s-a înregistrat o scădere a facturilor la încălzire cu până la 60 la sută, a declarat Petru Mărginean (foto), primarul municipiului Deva. Pe lângă toate acestea, este propusă spre reabilitare şi clădirea primăriei, Cantina Socială şi Centrul Cultural Drăgan Muntean. Dacă în perioada 2007-2012, Deva a atras 13 milioane de euro de la UE, în perioada 2012-2015 a reuşit să atragă 21 milioane de euro.
Deschidere la aprecieri şi sugestii
Lista celor 23 de propuneri de investiţii este postată pe site-ul primăriei şi poate fi consultată de cetăţeni. Momentan a fost făcută doar o analiză vizavi de sursele de finanţare şi au fost schiţate proiectele majore pentru municipiu. Lucrurile se mai pot schimba în condiţiile în care cetăţenii care doresc, pot să îşi exprime pe site-ul primăriei propriile idei. În măsura în care acestea sunt viabile şi de utilitate publică, sunt luate în considerare şi pot deveni realitate. Începând de ieri, devenii pot să participe la un sondaj online, prin care să acorde note de la 1 la 5 proiectelor propuse.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând…

3 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

19 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

19 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

19 ore ago